(有圖)簡直係女人既天花板

223 回覆
148 Like 298 Dislike
因為天花板唔等於頂峰/頂點囉戇鳩
你幾時聽人形容好高既野會話:哇真係天花板咁高啊?
明明歐化中文係垃圾,呢度就有人用歐化中去解話
35歲算係咁,有得屌連登仔咪又係狗衝!
大陸婦女團
廣東話幾時會直接套用英文文法落口語到講啊?依個情況不嬲得台灣大陸先會,識講英文同亂用文法係兩件事
天花板係室內果個空間嘅最高點,天花板上面有屋頂/天台,或者可以仲有好多層

咁點解唔係 “女人嘅屋頂” “女人嘅天台” 呢,都唔撚係中文嚟
你話激活係activate 直譯
打點滴係drip 直譯
反而仲make sense 啲

ceiling 本身喺英文都唔會咁用
得下學下以前港英政府的政府公文, 又簡潔, 優雅, 傳神

而家都唔知寫乜撚, 疫苗氣泡, 處所, 持份者, 實行乜乜, 實施乜乜

又長又譖, 語意不清
寫巔峰騙局嗰位作者行得好前
頂級嘅人
佢真係好超卓

你係邊度鄉下聽到會用呢兩個字黎形容人?
我明白見到啲好奇怪嘅新字可能會即刻聯想到蝗語 令到人覺得好反感 但呢2個例子係非常之怪 唔單止一啲都唔local 更加係用錯形容詞
唔好玩啦
97前都無人咁用
上限/頂峰
中學econ 教price celling
都唔會叫價格天花板啦
天花板 民間level
乜嘢女人的屋頂, 女人天台..... 都唔會咁寫啦

用“女性典範” 唔得咩
因為就係個啲人平時成日講
想屌柒呢啲言論好耐屌同睇同唔撚同呀,咁都可以撈埋黎講?根本兩者身份都唔同,一個係表演者我係觀眾,一個係情侶互相選擇。作為觀眾我覺得唔好睇咪屌囉,唔通俾舊屎你都唔出聲咩
而家啲記者明目張膽

公海》連登〉公海
又吹奏
我咪話唔係中文嚟,比喻還比喻唔係直譯再直接用
痴撚線 我嘅人生已經比你地搞到每日得返 黃色 白框 光頭
班人重好意思笑人唔識英文,點知佢地先係唔識中文
根本就唔應該用天花板嚟形容頂峰
天花板係室內野,你樓底矮,咁就算到天花板又代表到幾高?

而且天花板起室內,就如同o係個井咁
同出面根本就無得比較,被困起一個空間入面

巔峰,頂峰
已經係講緊山層級,能夠比既係山
天花板呢d根本係弱智層次
S1mple就係go界既天花板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞