[VIUTV全民造星] 8人女子組合 COLLAR討論區(13) 理性追星

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
大和解唔反Ada了
蘇蝦幾搞笑
咁係因為連登改變左個形象姐
由高登開始上就明我講咩,邊個會想認做毒撚
以前高登真係反社會反女性集中地罪惡溫床
無錯 去到呢啲情況先會幫手
牙日最屈係將佢啲死角變咗做cute
好似debut 嗰日件衫明明柒柒地 俾佢著到cute
你個名講左
你就係
肯定唔一樣
唔一樣個結果似king jer個個
平衡啫,唔會就晒連登亦唔會就晒公海
Yoyo 無時無刻都chok住個表情
所以咪無死角
但係一唱歌就見真章
day妹出面咪一樣有人話咩膠樣 面大
係咪唱歌死角
係個節目度唔進步光芒就比其他人過晒
不過佢都有藝人做
ViuTV女團COLLAR出道兩成員網上熱度急升 數據看網民關注點轉變

女子組合COLLAR周三(12日)正式誕生,連日來舉行直播出道並推出新歌,網民熱議成員背景和造型。由《全民造星IV》總決賽結束至今僅3星期,網上討論持續,究竟今次女團是否符合網民心水?觀眾最關注哪位女生?

此文章分析由源大數據xMiner平台提供技術及數據支援

是次分析COLLAR出道前一週至出道後一天(1月7日至1月13日)的相關Facebook、Instagram及討論區帖文,合共922個主帖及6.7萬個回帖。以討論熱度比較,最受觸目的三甲是人氣高企的許軼(Day),以及出道後討論度急升的李芯駖(Sumling)和陳泳伽(Winka)。

1月12日的出道直播最高逾7萬人次觀看,最多人討論女團的風格,其中有關陳泳伽(Winka)的造型最受關注,不少人認為是次贊助服裝不適合所有成員。至於現年35歲李芯駖(Sumling)的歲數亦有多人討論,網民意見兩極,部分人大讚她的能力勝過年齡,但亦有部分人不認同。

出道前一週,「靚女」和「樣靚」相關的關鍵詞熱度大幅超越年齡、歌曲、其他造星參賽者等。出道後,網民紛紛熱議未能入選女團的參賽者,討論區上熱度最高的9則帖文均與2位近日生日、現年23歲的葛綽瑤(Yoyo)和17歲曾家瑩(Ariel)有關。

未有入團的參賽者中,綜合所有平台,許寶恆(Alice)、葛綽瑤(Yoyo)和何洛瑤(Sica)被提及的次數最多,不少網民估計,連同鍾卓穎(Ash)和楊安妮(Winwin),5人或會組成新組合。現時5人Instagram簡介已加上ViuTV聯絡,亦有不同傳聞指5人將發展綜藝或加入劇組,詳情等待日後公布。
我係蘇蝦呀嗨
連登心水係Magic 9
連登做過google form投票
想睇返最後結果
ada都無入團
無乜好反啦
連登比人屌到咁佢忍唔住姐 始終後生女
只係唱歌黎講真係唔夠好聽到做vocal
樣普通 係身形好啲
總括無感

嗰陣係咁推三慘,跟住yoyo Alice 比人插到痴線
芯0第8
yoyo咁少票
Alice仲低過阿gao
邊個gaogao陣
多得連登初期吸納一班MK仔女,新會員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞