FB網民:「在深水埗目睹海關……」

500 回覆
2250 Like 49 Dislike
Azmat Karavan

今晚目睹極大不公義,壓在心口好難受。

話說,黃昏時,在深水埗目睹海關用詐騙方法呃一個少數族裔青年。

一位便裝探員拎住個紙皮箱,不斷要求個印度青年簽名「收貨」。

個位青年不明所以,多番拒絕。該探員轉而用哀求語氣,表示係「第一日返工」,「一向都係咁」,「幫幫手簽個名」等。

印度青年不堪其擾,欲以簽名打發佢走,此時即有四五個海關探員撲出,將其拘捕。對於途人詢問其罪狀,或其將押解之警署,海關俱拒絕回答,並將青年押上私家車。

我嘗試重組案情,個紙箱內應該係淘寶假貨(都唔知會唔會係毒品添,海關做過㗎),所以就用賣假貨同非法擺賣嚟拉佢,但根本係栽贓呀!係公權力栽贓在冇權力嘅人身上,好似菲律賓啲警察咁呀!

我第一次目睹此種暴行,難道以往海關執法都是以此詐騙手法嗎?專揀最弱小最不能反抗的人嗎?

並且,拒絕透露罪行及押解之警署,豈非剝奪受害人家屬保釋的權利嗎?

我一心想到這位二十多歲青年即將面臨的法律煎熬,就好難過。尤其係今年睇多咗 Rayne Yuen Wai Yin 報導CIC 的狀況,他會就此出唔返來嗎?

https://www.facebook.com/photo/?fbid=5023471614331737&set=a.510252125653731
當他們抓社會民主主義者的時候,
我沉默,因為我不是社會民主主義者。

當他們抓工會成員的時候,
我沉默,因為我不是工會成員。

當他們抓猶太人的時候,
我沉默,因為我不是猶太人。

最後當他們來抓我時,
再也沒有人站起來為我說話了。

之後只會越來越多
我睇咗啲乜
今日發生?

香港已經進入邊個好心幫人邊個死嘅年代
垃圾政府
應該唔係今日先有
只係今日電話方便比你影到
注意:發帖之時未見主流傳媒報道,未有海關回應
D印度人都唔一定好人 查真d先屌
因為香港法庭已經同中國法庭一樣用「常理」而唔係證據黎判案
但執法者就一定唔係好人
紀律部隊 都唔係第一日既事 咩都做得出
豬瘤媒體點會報呢的出來架
蘋立眾都無撚晒
兩邊都唔幫住 兩邊都無好人 睇定d先
海關好黃?

現實,海關已經行中式步操
係咁架啦
班狗都會屈毒品
問題係如果真係犯法
點解唔 搵證據話佢販毒?

而係叫佢簽名,
好似插贓嫁

[突發]黎巴嫩首都貝魯特發生超強爆炸!
https://lih.kg/fLKqqT
#2 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
黑警海關死無全屍

做咩要簽名
海關想做埋警狗個份?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞