醫管局員工討論區 71

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
入職黎講Officer rank eoii或以上25日
人地講大專又關你咩事姐
你做夠10年都會有21日
呢到好似唔可以講HA比出面好架喎

首先你分返清楚先啦
呢度不嬲都係任人講

再加上 呢個巴打講個啲嘢都一樣有人駁
我都一樣有話我朋友去大專人工好呀
呢度之前都有人話政府嘅eo好過ha呀 你見有人屌過?

牛屎插花絲打都有講ha嘅好
你見有人屌過佢?
同事唔西有咩用
大粒嗰幾個西
但叫做好過以前㗎啦
老細係咪仲係osburga?
首先你分番清楚先
呢到不嬲都係任人講
但我一剩係講左句department 老屎忽好都俾人屌到上天花板喎
任人講又話我唔俾佢講,我叫佢講佢想講既野啦佢死又唔講
我同大家一樣都係想救人 叫佢小心俾人屈洗白緊HA啫

其實我覺得你講如果單純講自己感受冇咩問題
最多畀人話你曬命姐

但事實上
你連呢個post本身嘅定位都唔清楚
呢度唔係單單畀人轉職問嘢用
你可以問下海洋之心或者再早期開post嘅人

其次你一開始係問人咩心態

你話「唔係個個留係度都覺得ha咁難頂」
「自己返工地方畀人踩到一文不值」
我明白你好熱愛ha嘅
但都引用返今朝我講嘅一句
「你唔可以代表全部同事」

其次
你話人地係做唔黎/做唔夾然後放大件事
咁叫單純講自己感受咩

人地單打你 你係有權可以玻璃心嘅
但上得嚟連登下下都玻璃心要唔要考慮淨係上嚟睇有用啲資訊算?
有機會改zoom
令人嬲嘅係因為你講到其他人嘅不愉快經歷都唔知真唔真
你因為你一個人返得開心
就否定其他人係ha返得唔開心係假
返得唔開心上嚟講又被你話重複又重複
又話人放大件事嚟講
係你質疑人先
嘩 我真係唔知呢到既定係咩喎,係一齊鬧HA定點?不如寫係第一個Post到啦,我次次睇第一版每次都係介紹工種,講見工注意乜 blablabla,個名又叫討論區,真心以為呢到係解答番工問題見工問題,大家可以「討論」,而唔係只可以一種聲音。不如你又cap俾我睇下邊到有定位講過。你cap我幅圖都睇我有講過番工唔開心咪上黎呻一兩句,我都會啦屌,無問題架喎,呢架係有人話我唔俾佢講喎

其次我問人咩心態有咩問題?佢可以直答架,想報仇、想唱衰人、想發洩咪講囉。你自己話大家都係咩都講得啫。呻佢快啲講佢想講既野啦

我話「唔係個個留係度都覺得ha咁難頂」
「自己返工地方畀人踩到一文不值」
Sorry,我唔係好熱愛ha
我係屌佢踩緊其他同事
但都引用我講過既說話

「好唔好做 係唔係救人 就見人見智啦
而且我又唔覺得留係到既同事個個都覺咁難頂咁唔好做
百貨應百客,唔岩咪轉工轉行囉
無需要係到講到好似留既同事都有問題咁」

我有代表全部同事咩?我講到唔係個個同佢同一諗法喎,你地又唔like,我呢句同你句唔可以代表全部人有咩分別?

其次
我話人地係做唔黎/做唔夾然後放大件事
唔係單純講自己感受係咩?我又有代表全部同事?

人地單打竹和 我係有權可以玻璃心嘅
我直抽佢 佢都可以玻璃心
但上得嚟連登人地唔同意佢意見,就屈人洗白、屈人中共、只可以自己佢同佢啲非P牌Accountss講,要唔要考慮下開個寫名「HA 黑材料討論區」呀?
留名花生
嘩 上網講既野幾成真幾成假要去judge好正常,有咩問題?我話我有保留唔得?每個人講既都要信?
大家咪去求真囉
有正有反
有證據拎證據
有咩問題?
我一句呢架轉左工過得幾開心就俾人捉住黎話「曬命」「否定人」「洗白HA」「中共」真係好無奈
Ok la 我對人地有保留唔得 佢屈9我就ok
你第一句係講
「究竟日日都叫人唔好入嚟係咩心態 呢度唔係畀人問轉職嘢㗎咩」
我咪問返你呢度個定位幾時變咗?
討論區係咩都講得 包括人地發表自己個人感受
所以人地呻又唔得咩?即係只係可以講一兩句感受
咁你今日用咁大段篇幅講絲打個句嘢又係咩玩法

人地咪答咗你想救人
你又話見仁見智
你可以唔認同
但你話「我唔覺得留係度嘅同事個個覺得難頂
唔啱可以轉行轉返出去」
所以人地呻 叫其他人唔好入嚟 你又問人咩心態
咁到底 你想聽啲咩?

再者 其他同事有需要你幫佢地澄清?
你到底明唔明咩叫唔好自己代表曬全部同事
你而家咪做緊呢樣嘢囉

第三
人地做唔嚟/人地唔夾所以放大件事不斷講
咁叫單純講自己感受?
我真係認同唔到

第四 你玻璃心真係唔緊要
但唔好成日都拉曬全部人落水啦
唔係個個好似你咁

btw呢度由17年開始就係屌ha
係之後海洋之心改咗個性質 變到畀人問嘢
你咁唔鐘意個post啲人屌ha
你應該開返個ha平反post啦
咪撚同條癲狗嘈
擺明入嚟搞亂個 post 搞到冇人想睇落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞