醫管局員工討論區 71

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
開Post Template(不時更新,請入link copy最新版本)
https://docs.google.com/document/d/1dXPOKv6NvQSYDyG5L1ty-KV9D2LQ7NwqcDEwXpAMguw/edit?usp=sharing
https://docs.google.com/document/d/1OgpchFbfLt6fh2-r0al_Kk6EbuMJTSoCezBaJVneaJE/edit?usp=sharing

1 簡介
醫院管理局(簡稱醫管局;英文:Hospital Authority,縮寫作HA)係一個香港嘅法定機構,負責管理全港公立醫院及相關醫療服務。

2 申請手續及招聘流程

2.1 職位申請手續
1. 從下列網址進入招聘站
【英文版招聘站:適用於所有文職職位】
https://ha.taleo.net/careersection/ha_ext_cs/jobsearch.ftl?lang=en
【中文版招聘站:只適用於部分病人服務助理(PCA)及運作助理(OpA)職位】
https://ha.taleo.net/careersection/ha_ext_cs/jobsearch.ftl?lang=zh_TW
2. 進入網站後,從左側"Staff Group"篩選職系
【院務主任(HA)及行政主任(EO)屬"Management and other professionals"】
【行政助理(EA)及文員(Clerk)屬"Clerical, Secretarial and Supporting"】

3. 選取職位空缺通告(VNC)及按照指示遞交職位申請

2.2 招聘流程

3 常見問題
發問前請先細閱下列內容

問1:新入職HA僱員係唔係公務員?
答1:唔係,新入職僱員並非公務員,因此唔享有政府向公務員提供嘅附帶褔利。

問2:新入職文職人員嘅薪酬會唔會因以往嘅工作經驗而有所調整?
答2:唔會,只會以起薪點聘用。

問3:每星期返幾多個鐘?
答3:每週總工作時數為44小時(包括用膳時間)。

問4:大學畢業生可以申請咩職位?
答4:持有學士學位嘅大學畢業生符合資格直接投考EA II、Clerk III、HA II、EO II。
⚠️注意:
從工作環境及晉升機會嘅角度,「絕唔建議」大學畢業生申請門診、病房、繳費處嘅職位

病房EA介紹短片(來源:醫管局YouTube頻道)
https://youtu.be/6B0Tlk9NBJY

問5:行政助理(EA)同文員(Clerk)兩個職系有咩分別?
答5:兩者工作內容相近,但EA嘅增薪機制及褔利比Clerk差。

問6:咩係職銜?
答6:部分職位會有所屬職銜(Title),用以描述其職能及職責。總辦事處以至各醫院聯網嘅職銜並唔統一。比較唔同職位時應考慮職級(Rank)而非職銜,免得貽笑大方。例如HKEC HR高級人力資源主任(SHRO)嘅職級只係EA I,而HAHO HR人力資源主任(HRO)嘅職級有可能係EO II。

問7:HA有冇晉升機會?
答7:HA冇自動晉升嘅機制,同事需自行申請上級職位以爭取晉升機會。根據HA現行嘅人力資源政策,在職僱員投考HA嘅職位都必須通過與外界申請人(Outsider)無異嘅遴選程序,但會獲優先考慮聘用。

問8:咩係管理職系?
答8:管理職系包括院務主任(Hospital Administrator - HA)、行政主任(Executive Officer - EO)及會計主任(Accounting Officer - AO)等職系。主要設於總辦事處及聯網/醫院行政部門,例如採購及物料管理部、人力資源部、財務部。

問9:EA II晉升Clerk III後,薪酬會有咩變化?
答9:Clerk III薪級為醫管局一般職系薪級表(HGPS)第2點至第9點,另享有隨薪級遞增嘅每月津貼。合約/常額全職EA II晉升至Clerk III時,會根據現時基本月薪過渡至最接近而唔低於現有水平嘅薪級點。假設晉升前基本月薪為$17888,薪級點將會定於HGPS第6點($18795),另享有每月津貼($1482),總額為$20277,詳情可參閱下圖:

行政助理(EA)晉升文員(Clerk)之薪酬變化

問10:申請咗HA其他職位,現任部門會唔會知?
答10:每個遴選程序會絕對機密處理。喺一般情況下,部門唔會知悉屬下員工申請其他職位。但係遴選委員會嘅部門代表或會繞過HR直接諮詢申請人上司。如果成功獲委任至其他職位,現任部門會喺申請人簽署應聘書後經由HR通知,以安排調職手續。

問11:如果獲其他部門委任,轉職需要等幾耐?
答11:由簽署應聘書日期起計,委任至不同職級會在8個星期內生效;相同職級調職則為12個星期內。
(注意:在正常情況下,須在所屬部門服務滿18個月,相同職級調職申請才會被考慮)

問12:合約全職僱員轉職時,其約滿酬金會點處置?
答12:合約全職僱員因轉職而提早終止合約,可獲得合約期內累積之約滿酬金。
問13:可唔可以病假參加HA職位嘅面試?
答13:請自行評估及承擔風險。

問14:點申請無薪假?
答14:僱員如欲申請無薪假(No Pay Leave),須遞交假期申請表,並附上說明解釋申請理由。有關申請須獲部門主管(HoD)推薦,再得到醫院行政總監(HCE)批准。

問15:可唔可以從事有薪嘅外間兼職?
答15:僱員須事先得到醫院行政總監(HCE)批准,才可從事有薪外間兼職。有關申請表格可從HRD索取。根據《人力資源政策手冊》第H7.10.1條,僱員如未經事先批准下擅自從事外間工作,將會受到紀律處分。

問16:咩係SDR?
答16:SDR全寫為Staff Development Review(中文:職員發展檢討),係一個正規及公開透明嘅機制,畀上司同職員公開坦誠討論其表現及發展,並促進雙向溝通。SDR每年進行,分為6級:
① 超卓 Outstanding
② 優良 Superior
③ 良好 Good
④ 有成效 Effective
⑤ 尚可 Marginal
⑥ 低於工作的要求 Below-standard

問17:會唔會唔續約?
答17:在正常情況下,如僱員SDR評為有成效(Effective)或以上嘅評級,將可永續其聘用合約直至達到退休年齡。然而,少部分僱員會受聘於有時限嘅職位。

問18:可唔可以轉制為常額僱員?
答18:根據現行政策,合約全職(Contract Full-time)僱員喺現任職級連續服務滿三年或以上及符合有關SDR評級嘅要求,便符合資格申請轉制成為常額(Permanent)僱員。

問19:辭職手續係點?
答19:填妥辭職通知書(醫院聯網)/自備辭職信(總辦事處)並交予部門主管。辭職通知書可於所屬聯網HR內聯網下載,或親臨HR索取。

離開HA後唔好望返轉頭
祝前程似錦,一帆風順

4 參考資料

4.1 薪酬管理機制
①公務員年度薪酬調整(Annual Pay Adjustment - APA)
醫管局薪級表及薪幅制度職系嘅薪酬範圍(起薪至頂薪)會跟隨APA調整,但每月津貼則維持不變。
②週年增薪機制
增薪條件:SDR評為有成效(Effective)或以上
薪級表職系(例如HA、Clerk)聘任滿週年時會獲得增薪點,以頂薪點為限;
薪幅制度職系(例如EA)聘任滿週年時會獲得週年奬勵(Annual Award - AA),即基本月薪每年遞升2.5%,以頂薪為限。

4.2 聘用條款/福利

4.3 醫院聯網常見職系
https://drive.google.com/file/d/1xjZ85oxWknWw9uyeNOFJxcrU4DMiIVLF/view?usp=sharing

4.4 歷年行政助理(EA)職系月薪範圍

4.5 醫管局與政府文書職系比較
留名
比邊個賣落火坑走黎呢個即將要宣誓既ha做奴?
屋企人ha做大笠 所以先跟入黎
索性叫佢關照仲好啦,有關係都唔用
會呀 不過唔會入佢個department 佢話佢個department忙到仆街 入ha都係諗住靠關係升得快過出面先入

有幾大粒呀?
非gay
HKCH係咪真係地獄黎
KCC 請人真係唔知想點,短期又開post
Admin interview 係咪唔去算了
留名
如果人地講兩句你就唔去 可能真係俾機會其他好啲😂好多人都好想做
公務員周四起將分組在家工作

#港聞 公務員周四起將分組在家工作。 (1/11/22:20)
記得上次HA聲稱佢都會分工種WFH😂
事實有但我果邊煩到啲人情願返office

IT?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞