澳洲留學生討論區(13)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
想問下留學agent嘅野
我女朋友香港人係大陸讀書
咁佢有問過大陸嘅idp同香港嘅idp

大陸嘅idp就過交$3000($1500手續費加$1500 申請費)可以幫手申請monash, university of Adelaide, 同 western university of Australia
話保證成功 唔成功會退翻手續費
但香港嘅我記得唔洗手續費

咁我想問下 應該繼續用大陸idp?定香港嘅會好啲?成功率會唔會有差別?
佢係支那讀咩,中學定大學?
成績如何?
ielts夠唔夠6.5分?

成績唔太差正常做cash cow都唔難入到
讀緊大學 所以想轉澳洲master
成績大約75%嘅cgpa啦
純粹知道大陸要收手續費覺得怪怪地
如果佢成績唔差就香港報啦,反正係香港報完失敗都係唔洗比錢,慳返幾千食餐好既唔好咩

同埋兩邊報大學既手續咪又係一樣,成功率邊會有分別
都啱 麻煩晒你
報咗monash唔夠兩個禮拜就有offer,本身仲諗緊點寫statement of interest

未交齊文件就出offer,會唔會有伏
唔會啦,我報個陣monash都係好快出offer
monash係收錢方面既事情做野係好快手
同埋我個陣拖左好耐都未accept offer,佢地仲打長途電話比我問我係咪會去佢地到讀
我諗緊其實monash係咪根本就係學店之中嘅學店

之前報RMIT都要問呢樣問嗰樣,monash只有錢就屌得

搵工會唔會輸蝕?
你留係澳洲搵工就唔會既,但你想返香港搵工既話咪會比人扣分,因為澳洲U就是原罪

btw monash雖然係學店,但我又覺得未去到咁差既,如果你真係擔心既話咪去Melbourne U or ANU

同埋係local眼中既話monash其實唔錯
兩間都有報,不過melU應該冇乜機會
我個陣直接無報Melb U
因為我報個科要中學要有讀M1/M2先入到,而我中學無讀到
明明rmit學店過monash多多聲…
巴打 想問下你係咪都讀monash? 有野想請教下
想問下住宿問題,申請完學校宿舍,但入左waiting list
clayton 附近D 屋 (係real estate 可以租個D) 都好少比學生係海外租定先
咁想問下如果住唔到dorm,係咪只可以揀係city 既student studio room,每日都搭火車返學?
第一年主要我想揀單人既房先,識到朋友先再一齊租屋 感謝巴打
Monash Clayton campus附近d樓既話其實都幾多租左比留學生
只要你比得起錢的話,應該唔會租唔到,係要多少少時間搵姐,想成功率高d咪係交form個陣同佢講可以比半年甚至一年upfront同講明自己係留學生有屋企人support/show到你銀行有好多錢
唔一定要去到city既,Caulfield campus附近都有堆for student既studio,連Clayton campus附近SHA都有棟野
但住到出city都唔係唔得,但apply前記得check清楚間野係點先,city有d student accommodation都幾舊下/附近治安比較差

想當年我住個間student accommodation都唔近campus
唔該晒 巴打 咁我試下Caulfield 租唔租到studio
有無巴打可以講下exchange揀ANU定Monash 好啲? 比較care 生活體驗 環境 玩 多過學嘢
你了解下canberra環境就應該自己有答案
上網睇話好悶 交通又差 係咪真事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞