澳洲留學生討論區(13)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
租屋計唔計apartment? 定一定要house?
我知道urbanest 好恐怖,d大陸人唔清潔,然後public kitchen 勁多蟲,垃圾桶有蟲卵
UniLodge 好似ok,我揀左park central 因為自己間房有stove易d清潔
如果你係讀UQ 可以睇下:
https://my.uq.edu.au/student-support/accommodation
見到樓上有人講student accommodation.
個人唔建議住依類, 就算住都揀個半年約嚟住。
1. 貴, 同價錢租房有其他選擇 你可以上
flatmates.com.au/該大學嘅FB group/ FB market 或者其他網睇下

2. 通常依啲都 唔包車位/難泊車, 除非你係唔social嘅 (車比你極大自由度, 所以盡快考咗個 L牌先,慢慢等一年儲鐘)

3. 好多租房唔洗簽約 或者淨係比一個月按金, 要走就一個月通知。 student accommodation簽咗一年就一年, 無得 退/改/頂租
student accommodation 例子: unilodge, scape, iglu, student one...
千祈唔好用學校推薦嘅accommodation
unilodge, iglu, scape果類

自己上FB group / 間u嘅細group/ Brisbane accommodation group/ 華人租房 group/ fb market 搵房

讀UQ可以揀嘅地方有 st Lucia (最近UQ), Indooroopilly(大shopping mall), Toowong (交通唔差)...
睇#285-287
點解既
睇中咗UniLodge
我都睇中咗park central
我自己覺得比得起錢既話第一年係可以住student accommodation先,除非你資金真係好勉強就另計

1. 方便,通常呢d student accommodation都係你上網book好,你到步個陣就可以直接去簽約之後買少少日用品同床單被單就住得,等你唔洗一到澳洲就有搵房既壓力

2. 通常呢d student accommodation既地點都係鄰近學校/車站,對於初到步而未有車牌既學生來講會方便好多,無論買野同返學都會容易d

3. 呢d student accommodation管理會好過你外面租房,例如當你既鄰居夜晚好嘈/食煙/隊草d味飄到你間房,你可以寫email比manager投訴/甚至直接落樓下reception投訴,佢地好快會幫你處理,你外面租房既話唯有自己同你既housemate deal/搬走
佢講既問題全部都係同錢有關,你有足夠資金就唔係問題
真 有錢就唔係問題, 你諗住住超過5年嘅 我建議你直接買樓
老實講第一年住貴少少係無咩問題,除非你來澳洲既資金真係計到盡就無辦法啦

買樓就咪玩啦,無pr買樓洗仲多錢,一來凈係比買新樓,二來要比印花稅,三你連個地方都未熟悉就直接買樓好易出事
外來人嚟讀書都可以買?
只可以買新樓同要額外再比多筆稅
我比着我我會落地會搵airbnb住1/2個禮拜搵房 驚煩就住student accommodation啦~ 啲問題的確有錢就可以解決

買樓果度你可以試試計吓先

個人見解係嚟到澳州都要住香港劏房我覺得好反智, 想住劏房點解要過嚟依邊讀書呢
都係個句啦,睇你係d咩人,你唔介意頭幾個星期忙d要四周圍搵地方住同唔怕住落一排發現同其他人唔啱牙又要再搬既話咪得

你都係住一年半年先姐,你熟悉左個環境同有返咁上下人脈同經驗,再搵其他人合租會好好多,我不時都見到人住share house中伏之後搬完又搬

咁介意住studio既話咁你不如連share house都唔好住,自己租間一/兩房apartment好過啦,咩都要同人share同你係香港住有咩分別,當然係有自己獨立廁所廚房會開心好多
Body check完差唔多兩個禮拜都未收到visa
有冇啱啱到Brisbanr嘅朋友仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞