澳洲留學生討論區(13)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
請問有冇ching坐新航經新加坡轉機
想知道啲流程係點 同埋係揀PCR定RAT做predeparture test 見website話有得揀
有啊
師兄到咗?
可能下年黎讀 你幾大 讀咩
廿尾了 讀工程, 如無意外6月開學
好似唔使report. 我都係做完影張相做返record就算
我13/1 黃昏時間飛,12/1 10am左右社區中心測,之後當晚八九點就收到result了
早幾日SYD完全冇人提冇人理
淨係睇vax record

Btw提吓準備過嚟嘅最好帶定一打肺炎驗孕棒
呢到啲藥房好似冇晒
前幾日坐新航經新加坡轉機,不過我layover時間得1.5hours.
基本上就係落機直接去搵返飛澳洲個程嘅gate.
入Gate時隨身行李要再過安檢,但完全冇check PCR test/vax record.
vic 本身話landed within 24hrs, 3 days & 7 days 都要測
但依家淨係require 24hrs
真係冇人理 lol
唔該晒
我都係1.5hours layover 咁就要撩鼻但又唔check on99
hihi
有無話香港邊度買?
澳洲政府認受嘅見屈臣氏都無貨
呢邊已經就嚟到手持驗孕棒有閪屌嘅地步
如果真係搵唔到就求其買住幾盒
好過自己撲出去搵
(利申 親戚做藥房每日都幾十人嚟問但真係冇貨到)
25叫唔叫老
廿中唔算 我大你兩三年
但係TGA唔認可係咪都冇用
What type of rapid antigen tests should I use?

The Australian Government's regulatory agency, the Therapeutic Goods Administration (TGA), oversees the conditions of supply for rapid antigen test kits.
For your own safety you should only use a self-test kit that has been approved by the TGA. The TGA website has a list of all home use tests approved by the TGA, along with a copy of the manufacturer’s instructions for each test.
A consumer fact sheet is available on the TGA website.
More detailed information on rapid antigen self-tests can be found on the TGA website.

其實又冇話一定要TGA approved RAT
總之你一日冇RAT negative 一日唔比出街
咁但係又冇得賣喎
咁點做test呢
然後就會入咗死loop

事但啦澳洲政府直頭唔洗你報有冇做
有做已經係盡曬責
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞