澳洲留學生討論區(13)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
Oh 你幾時entry?
我經agent報好似個幾2個禮拜就有offer
打算五月batch 但係報左兩個月都無回音
你自己報?咁耐都冇消息?email去問下好喎
都係經agentsend email都無回音個下慘
巴打搵好晒屋settle好晒了?你係Sydney campus定Wollongong campus
我上星期到既 settle好晒啦
Wollongong campus但我住Sydney
ching 而家去機場要提前幾個鐘 4個?
我自己就2點機,大概9 點左右到,可能太早到,所以排第一個,可以唔使咁早嘅,不過真係好多人,要預D 時間
明白 thx ching
每日返學九個字 認真咩
其實我都想住Sydney返Wollongong 方便返part time
但返學真係好遠
點止9個字我呢度返要個半鐘但周圍都有part time job
來回三粒鐘
定係巴打係唔打算返學既人
Btw而家Syd租貴大概幾錢到
你住apartment定shared house
而家都有咩part time job做
我見餐廳超市嗰啲都好多 肯做應該唔怕搵唔到
我會返學呀
我住apartment 租都幾貴 aud400幾一個禮拜
同friend夾租?
係Sydney係唔係好難搵到200樓下既accommodation
係呀夾租
應該有既 sharehouse會平啲
同一 / 兩個人share,一人3/4百蚊,已經住到勁大

如果自己住studio都係差唔多價 真係share house好過
usyd?
UQ
想入sydney tg group
picasso0000
凡係中國人管理嘅舖頭都可以有黑工

飲食業一定有需求
唔怕捱可以做建築 可以上到400aud/d
超市果啲就local優先, 亞超例外
hea啲就考個security 牌, 幾好搵, 30aud/hr
專業嘢比啲時間搵, 間唔中會有一兩份 自己入大學FB 做嘢group 多啲睇下

有車會影響搵好工嘅機會, 所以大家快啲考車, 盡快考咗個learner 牌先。
好詳細 多謝ching
講漏咗 依度做cafe好好搵 , 建議係香港學完沖咖啡 再過嚟做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞