IT討論區 (141) 持續關注大師兄精神健康

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
如果你目標遠大想入ibank,咁一定ust。大/出名公司多數都會有screening,可能interview 機偎都無。而且多一年刷intern 都差好遠。

如果你覺得自己係普普通通,又無咩特別目標,諗住做下web dev 算,咁bu 出嚟人工都唔會好大分別,而且錢銀計,做多一年一定人工升快啲。再唔係多出嚟過一年,抽兩三個月prep interview 點都夠。我覺得咁揀,最大嘅風險係基礎唔好,你又無心機去補返,咁再之後就難啲揾對tech 有要求嘅工。當然你可以轉吹水位,一樣可以唔錯人工。同埋「理論上」你多個一年自己攞人哋啲opencourse 嚟睇、做一定更有效率,「實際上」點就另一件事。
aim po頭人工的話
ust 唔過3問題不大
三大好處除左易啲過screening
alumli 開啲start up 會多啲
好多都會喺翻學校career center 登job ad
保底計係好好多
其實你有冇睇過ust ce curriculum,好多compulsory都係cs黎,你覺得你自己cs有料點會過唔到3
我唔熟bu啦,bu唔洗讀calculas,basic science果d?
應該有得transfer credit
可以search 翻邊啲有
https://registry.hkust.edu.hk/useful-tools/credit-transfer/database-institution
邊度?
ust vs bu
融入唔到咪開新野講
例如再同隻豬大戰三百回合
有d數summer可以讀會靚grade過fall/spring少少
點串法
BU垃圾嫁CS
agent狗屌得架
唔屌柒返佢?
佢講既野有道理 但口吻唔好
我唔係德高望重
一開始聽到佢咁串都呆左 本身忙緊其他野未load得切 淨係諗佢唔知點樣有我手上最新cv(應該係佢同事sd比佢) 驚屌鳩佢佢爆我d個人資料大獲 所以最後忍唔住先串左佢兩次就cut線

事後諗起佢做呢行爆人資料出去好似仲大獲早知直接屌柒佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞