IT討論區 (141) 持續關注大師兄精神健康

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Ibank?
多謝你嘅意見

當然我唔同意,不過it doesn’t matter
表達能力夠唔夠同有冇得升只可以留畀啲老細決定

我想收集下唔同人對於remuneration package嘅expectation姐 3-4年經 or even 2-3年經升一級嘅應該大有人在,同埋可能我個team好細好廢呢

Btw為左表示我真心欣賞你嘅directness,而我並唔係第一個負皮你句comment嘅人,所以我依家increase負皮by 1
HBU係IT區合格線
冇HBU全部都係垃圾
所以我都係垃圾
24 個鐘
唉……我覺得得好奇怪,自己做咗3年多啲,唔想停留太耐,咪出去睇下個環境點
之前in一份AP,雖說表面寫AP,但其實佢bid左政府project黎做(應該好fatfat好揾),原本既人手唔夠,又想省錢,於是揾一堆內地vendor寫components,自己combine,所以呢個post似係要deal with 內地vendor,負責寫requirement同document居多。
最奇怪既係,in果陣佢真係幾乎完全唔問programming(我做開Java,佢剩係問左啲fresh grad都識既野),仲即刻有offer。
痴線,真係識吹水同呼吸就請????
仲要真係幾好pay。真係有大水喉照住,開幾高都得?
即係幾錢人工
有幾好pay
可能我菇漏寡聞唔知價,如果係既先講聲sor

3年幾得27k食得屎啦
敢應該幾多?
唔敢答實數
但以前it 無咁熱門個陣都講緊應該3年30k
近年就更高
唔洗收集 多追post
睇1個post唔夠就睇2個post 大把人自己會講
大佬你上連登一問 吹水大會又正式開始

再者 睇peers叫價有咩用? 你覺得你能力去到邊叫到幾多就會有幾多
正所謂post上面個個都hbu唔通我又hbu到咩

你係人工高既上黎為拎彩就唔該你出返去
你係人工低既就照下自己塊面諗下點解不如人
多去同德高望重既人學習

敢你地覺得點為之合理?又要識啲乜最好?
thx, bro
佢個123abc實在瀝瀝在目
呢種工出手一向低
快啲轉工啦
三大fg 做一年都mean 22k
做一年轉工都有你個價
你而家真係被人賣咗仲幫人數錢
打錯
三大fg mean 22k
做一年轉工有你呢個價
補充:即係tcon
當然contract 人工本身就高市價一截
同轉出去啲人會先入為主覺得你無料
呢個?傻既都65k?
都係,我都唔想拉低個average
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞