其實動物台班v豚識唔識禮貌

290 回覆
78 Like 26 Dislike
我嘅回應係直接攻擊緊你成套論述嘅前設
你成套論述就係建立喺睇嘅嘢必須要與現實有所連接
所以你覺得與現實連接薄弱嘅Vtuber 相對真人明星
係較低級嘅娛樂,並沒有觀賞嘅價值

但問題係現實嘅明星拍嘅戲入面嘅角色
更甚者嘅係佢哋喺鏡頭前所表現嘅「真實」面貌
又係咪佢哋真實嘅自己呢?
如果唔係,咁佢哋同現實世界嘅連接又有幾多?
如果連接都係好薄弱,咁同Vtuber嘅分吃係啲咩?
呢啲嘢你都並冇定義清楚

至於娛樂性,本來就帶有主觀認定
正如即使係twitch台霸xQc 都會有人覺得佢悶、唔好睇
統神一樣會有人覺得佢好正、講嘢好啱
係觀眾自己去定義自己中意咩
如果你要講有一套娛樂嘅階級
你需要提出你嘅標準係啲咩

如果連接都係好薄弱,咁同Vtuber嘅分別係啲咩?
出樣

如果你要講有一套娛樂嘅階級 你需要提出你嘅標準係啲咩
我上面應該冇提過娛樂有高低之分,根據#71第2段嘅講法,同傳統嘅娛樂工具已經好大分別,我講嘅「分別」冇任何貶義
毒撚係到笑毒撚
現實嘅明星偶像無論點包裝都會有負面新聞
而v28只要個中之人飾演好個角色
咁佢就係一個完美嘅存在 一個完美嘅幻想
娛樂呢家野每個人都佢自己嘅享受方式
睇唔睇v純粹係個人自由

我嘅娛樂就係睇你地班傻閪holo孝子狗咬狗挖人地嘅中之人出嚟跟住成班油頭毒撚圍埋一齊屈個女仔做雞無差別咁攻擊一個女仔 可真是有出息
出樣嘅優勢在那?
再深一層去諗
班明星化晒妝
所謂出樣又係咪同真實一樣?

而第二點
如果你覺得娛樂並沒有分級
咁你質疑其他人對娛樂選擇嘅意義何在?
就係因為有比較意味
所以你先會覺得啲人應該揀twitch嗰啲gamer同職業歌手
而唔係vtuber
唔好咁多野spin啦
不如講下點解要周圍走出去其他po到柒?
你要問就入去個孝子post到爆閘問
上面亮巴又唔係孝子post到o黎佢係正常討論
睇VTUBER 本來就係反智行為
請問係而家呢個網絡世界
想知道一樣野點解會爆紅咁多人睇並找出原因對你來講是一件很困難的事嗎
出樣嘅優勢在那?
冇,你係問分別唔係問優勢
如果你覺得塊皮唔足以造成分別嘅話,vtb po係應該搬去直播台

咁你質疑其他人對娛樂選擇嘅意義何在?
因為作為一個唔睇vtb嘅人,我諗唔到vtb開台唱歌對比歌手有咩優點,vtb開台打機對比職業gamer有咩好睇,上面講左咁耐其實都冇回應過呢樣嘢,反之上面有個朋友論係顛覆左「娛樂工具」呢個定義,所以我先話#71係「某程度上答左我問題」,除非你可以更加直接咁解釋vtb唱歌好聽過歌手,就咁
娛樂性明明係好個人取向既野
點解要人追現實有露面嘅偶像
返工仲對唔夠人西面樣咩收工想對下二次元樣都唔比

睇佢地打機聽佢地唱歌嘅娛樂性高過twitch嘅gamer同職業歌手?係 睇個素人由走音唱到正正常常我覺得都好有娛樂性

掉返轉諗
如果好似你講睇職業歌手唱歌嘅娛樂性咁高
咁唔止vtuber根本咩綜藝藝人露面偶像唱歌全部都應該無人睇
你鐘意以唱歌/打機技巧作為唯一標準去評價娛樂性係你個人既選擇啫呢D野都無對錯優劣可言
認真問
其實有無出名嘅VTuber係講明唔收錢的
事實上娛樂性係有定義有標準
「睇個素人由走音唱到正正常常我覺得都好有娛樂性」
你已經講左一個準則出嚟,雖然呢個講法同音樂台班鏡粉冇分別

雖然好似已經吸左好多仇恨值,但都想重申番其實我冇踩過你地

想要全心做既唔收錢點玩
就算唔開sc、會員,佢地都有youtube廣告、工商之類
我對你講既娛樂性係有定義有標準有興趣
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A8%9B%E6%A8%82
我一開始講嘅傳統娛樂係泛指下面嗰堆形式
「我哋V粉和vtb比較似一個互相支持既朋友」點睇都唔似講緊表演掛
娛樂性係咩第一句已經係
所以由#71開始我已經搵到你地嘅答案

守護/推廣「朋友」係惡d嘅,至少我唔會喺d九唔搭八嘅po度聯群結隊咁宣揚自己嘅「娛樂」,呢個就係我對「娛樂」同vtb嘅睇法,完
又字海點追post?
#71點睇都假膠引戰撚味濃啦
我就唔知佢 我就當綜藝表演睇

至於你下面個個根本問題係邊個咁膠就去reply回po錯條友
回錯po就好閒成日都見,我自己都試唔少
但點解成個動物台淨係睇v粉可以咁多人一齊膠到影響原po討論
不如你又解釋下
你要揾第二個有咁樣reply騎劫過po既人來解釋
我無騎劫過所以解唔到
唔好嬲 佢地知錯了 應該無下次
你爆閘去問咪得囉
反正佢地縮係孝post又唔會o黎依到回應你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞