[數撚圍爐區] 苗撚覺得打幾多枝針係 optimal value? (57)

1001 回覆
5 Like 11 Dislike
如果一間公司疫情前會請IT位既 而且唔係元宇宙/crypto/nft相關 個啲IT位就係基本盤
留意返YouTube唔係永續 但video sharing demand永續
公司可能會洗牌 但係個demand相關既opening會相對長期存在
唔係基本盤
可以預期越黎越多本身有automation既公司採用
有兩類公司
1. 處理大量資訊
2. 機械式工作 如工廠
前者ML可以發掘新既應用
後者ML可以縮短新生產線既投產時間
IT事實上係support位喎
你會唔會話HK admin係irrelevant
ML 形式嘅技術負責,ML 寒冬期快到 ok?
FEA/CFD好專 唔會叫做SWE
SWE位唔會請FEA/CFD FEA/CFD位都唔會請SWE

狗唔狗衝呢啲 好老實講demand/support手巴阻唔到 無咁大諗頭
手巴想告誡既係
1. 如果你invest太多(eg. Overprice Bootcamp, time consumed for work exp) 咁泡沫爆破個時損失都高
2. 如果你期望既係日後既持續高收入 咁你可能會得唔到期望回報
手巴知道人人情況唔同 手巴唔係講IT一定唔係best option 手巴只係以第三方持貨人身份發佈風險警告
想問點睇TQQQ
因為兩者差唔多
TQQQ唔係人人適合使用 (係比專業participant用黎intraday hedge
Nasdaq而家有泡沫
TQQQ係輔助角色
你係攻?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞