[數撚圍爐區] 苗撚覺得打幾多枝針係 optimal value? (57)

1001 回覆
5 Like 11 Dislike
即係同水人買儲蓄保同一問題 就係不誠實
又無不實到呃 你儲蓄保規規矩矩實拎到本金既 但一定唔係佢sell得咁筍
IT係支援崗位 唔係profit center
大家湧晒去IT 咁其他崗位邊個做?成條產業鏈點維持?
即係我當投資者仍然會投資唔同類型既公司喇
咁sales呢?客戶經理呢?呢啲位搵邊個fill?
Deliveroo淨係IT狗就送到餐?
買衫平台唔駛要時裝採購?
間間公司都因為主力係IT狗多 所以全部都出晒啲純資訊類既app 用戶用得幾多個app?競爭完之後啲公司十間有九間收皮 淨返個一間又穩定左收留唔晒啲IT狗 咁啲人又做啲咩?到時再學返會計護理 然後又係呢啲行業到重現一次?
科網股爆破個時已經出現過啦呢啲野
行業保護就無既 因為IT重要既唔係寫code 重要既係你寫具體個個領域既code 係coding+domain knowledge既結合
你寫code再識飛 但用唔到係project到就算數
而家做得呢行既 都有domain knowledge 唔怕新人慢慢追上黎
屌出聲係睇唔過眼
If you can fake it, you can fake it anywhere
即係手巴想講
你擅長啲咩 咪去努力啲咩
真係擅長IT咩?
係既就努力啲 大家都係咁努力返黎既 大家唔係擅長完就唔駛努力
唔係既 靜落黎望下自己 到底擅長啲咩 中意啲咩 然後好好發揮
唔好
1. 自己明明唔擅長一樣野又要覺得明明好易但唔知點解發揮唔到 玩鳩自己之餘又對個行既人好無禮貌
2. 自己明明擅長某樣野但唔去努力發揮
電競
各種重型機械既操縱員
Operations research相關野?例如運輸處 鐵路 工廠集團 物流
求其linear programming先 入左行再學
反正熟OR既grad都唔多 佢地都預請普通數人再慢慢熟
Fake it til you make it

Btw講漏左碼頭 同埋excel+VBA很有用
VBA 仲存在唔少大公司度,有 EXCEL 嘅地方就有 VBA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞