銀行 AML

130 回覆
1 Like 38 Dislike
AML 開OT 多唔多???
Ching做 onboarding?
corp bank唔使跑數,跑都唔到你個RM仔跑
做好自己野搞掂本身俾你既盤
已經穩定上流
你覺得做pb onboarding有冇前景
係香港仲講AML?唔好講少啦。你見轉哂返大陸由班零知識既小粉紅處理就知呢樣野冇乜意義
Ching想問吓外資contract kyc位interview會唔會好難應對?
我之前無做過傳統bank kyc,所以唔太熟
其實 ching 係咪無大學 grad ? 有學歷個d 揀 risk, finance, ops, 好少會揀 kyc 開户口個d 黎學, 再講全部 contract role 其實已經知咩料, 當一日 outsource 哂大陸做個陣, 你哂幾年 build 既技能就變左無用
升完走未
我嗰間樓上鋪,基本上乜都要自己搞

上至Farmer/ hunter,下至deposit/ AML1/開户
頭2-3年真係寫下 CP/CR,不過第4年開始就有數
跑數頭2年,TH都會𢭃住嘅,同我一齊見客,R下嘢做,之後就自動波了。
都係果句
連Operation risk都唔請有乜計
KYC人工又唔低既(只係唔高)

至於Outsource又唔會out哂既(唔係得 bank有KYC,呢家連律師行/甚至細到shopline 都要KYC)
係睇下你識唔識揾姐

btw, 律師行benefit仲好過bank wo
諗就無敵
100個請一個呀嘛
識人做緊某歐資ibank
星期日喺屋企都要開工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞