銀行 AML

130 回覆
1 Like 38 Dislike
係間銀行出呢個job ad,佢直接揀人,無經agent手
我六月果時先見過
都唔明點解咁得閒
玉山請你既你上黎share番
唔好入
呢個我知
但呢間bank無生意,遲早收皮,快啲搵定下間做
講前途同錢,肯定係做前線

如果唔想跑數、對客,一係 credit,一係 compliance,人工上拍得住前線,但 bonus當然無得比
Sorry,我發雞盲睇唔到你話要 ops部門

不過其實點解唔考慮做前線?
唔一定要 retail/ pb 㗎,enterprise/ commercial/ corporate banking 我真心覺得唔係難做
我個人睇法,唔啱聽/得罪人就 sorry先

Retail banking唔好做,quota難到之餘要 sell嘅嘢實在太多
PB算啦,除非有強大後盾(屋企有錢頂住一開始條數,否則無乜可能捱到尾)

當然,你有運/有料拉到一班客嘅話,做 retail/ private bank搵嘅錢可以好多,之後帶班客跳去IFA/ fund House,月球人不是夢。但真係一將功成萬骨枯,會去到呢啲 level真係萬中無一。

Commercial/ Enterprise/ corporate banking對公司客,好睇一開始跟乜客,跟到啲好嘅大客,真係可以平步青雲穩定向上爬。練好啲 skill set,同啲客渾熟少少,去到邊都唔愁搵工。同埋,人工真係唔低兼穩定。

利申:做緊 corporate banking
上年咪有幾個大行嘅AML manager 上晒電視話轉左行幫舊行家洗車嘅
有人肯請先得架師兄
我都係做 VB

想同你講 kyc cdd 係唔會做到 compliance
AML compliance 係好細既bank 先會有
大行係會將 AML 拆岀黎做 AML operation,
每日正係做 tran mon, 因為 ops 唔洗 compliance 咁貴

所以你可以繼續行 kyc cdd aml
但同真 compliance 係要 legal 底做 sanction, regulations, 入面係好多 solicitors 即係考 PCLL or LLB 既 law 底人先做到
建議你望下做緊所謂真compliance 既人linkedin
利申做緊rc
台資銀行好撚垃圾,易入難出,人工又低,千祈唔好入
係難入
3/4 年exp?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞