銀行 AML

130 回覆
1 Like 38 Dislike
做contract keep 住轉工
快速刷上35k 先再諗
我而家都考慮埋contract工呀
係咪唔理kyc定compliance都照去?
因為compliance junior 位真係無咩,反而kyc都仲有junior/middle位
Compliance 好啲
KYC 冇乜用
So far compliance entry位都係得啲台資bank有回音
連contract 位都要幾年經驗
真 如果真係想做compliance 都冇計台資都要入
外資冇返5 6 年經驗都唔好諗compliance
但我驚入咗台資好難出返嚟
如果做得兩三年會好尷尬
真係要做 5 6年經驗夠穩先會有其他bank要
你意思係入咗一間bank做compliance entry位要做夠5-6年先好轉去其他bank?
依排成日見樓主出po問KYC AML前景
實有人話outsource比支那比印度 不過你真係想入compliance的話
至少都要有相關經驗同d cert先說服到人地請人
咁kyc cdd依d位會係你踏腳石
做人有目標的話粒踏腳石穩唔穩陣唔係重點
重點係你點利用依份工學到嘅野變成你嘅selling point
你可以去睇下linkedin d compliance mgr 係點樣上到位
再唔係問下你d senior同事好過日日係連登問依個field果個field前景好唔好
利申 入左行 準備下個月考ACAMS 不過我自己都唔算撈得好掂 唔敢教人條career path點行
做住先轉下工刷下人工先
想第時做advisory依類真compliance工 你都要同interviewer講你好熟d AML requirement先得嫁
因為台資得兩三年compliance exp 好難轉去外資
除非轉返台資中資
明白
唔該哂師兄
仲有新加坡人工都平過香港好多
呢個都真
Thank you ching
同埋新加坡班友都醒性價比又高
平就印度但係最蠢
ZA?
如果係你係咪唔做?
我上去見完先知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞