[動畫POST]進擊的巨人The Final Season Part 2 (68) RUMBLING RUMBLING

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
Linked Horizon每一首新歌都會reference番舊歌詞其實歌手係咪製作公司搵番黎所以佢唱Mappa版?
TataKaw
原來meme referenced
我明

雖然新OPED都正, 甚至比part1 更符合主題,作畫冇得彈,但純粹以音樂評價真係唔特別

My War 好iconic 好自成一派,完整版更加係越後越痴線;Rumbling 只係普通Heavy Metal

Part 1 ED 細心聽有個好特別嘅頑固低音(basso ostinato)再喺上面堆疊一啲少見嘅chords,又不忘做到melody 嘅起承轉合,係四首OPED入面嘅最高傑作;part 2 ED 就只係based on 視覺畫面寫出嚟嘅film music, 完整版一有重覆就破哂功
well
今集想佢點搞笑
真 睇動畫果陣覺得red swan好唔啱巨人風格
睇完漫畫聽返好大感觸
我電話既ringtone係red swan
我都好認同
新OPED 係芸芸好歌之中既其中一首
my war 衝擊 個d係好聽之餘 有種獨特風格
呢個意義下新OPED係比較普通
最多咪覺得唔好聽 首op都叫冇特色 你幾可聽到日本動畫op係heavy metal
Sasageyo編曲好有心機
不過要聽埋完整版op先
講咁耐都冇人提op5 op黎講最鍾意呢首
呢首TV版唔得
要加埋完整版入面合唱團嗰part先有feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞