中學生廣東話懶音問題

199 回覆
62 Like 27 Dislike
認真
容祖兒就真係過時喇

不過我認同讀正音唔應該係過時
你/里 國/角 之類嘅我都忍到 起碼只係讀錯音

屌你老味可唔可以正正經經讀返個ng尾音出嚟,成撚日聽到“heun 趕人”,大佬啊好un耳啊
有心
咁入聲韻懶音呢?p,t,k 跟m,n,ng 處理?(粵拼標音)
但佢live真係好掂
可能我係活喺舊時代既人
懶音遲早積非成是
舉例個撚字,正音係nan2,但邊有人唔讀lan2
個"撚"字讀nan2就唔係粗口啦
hyper correction
佢歌ton汁係爆出黎囉
有心
咁入聲韻懶音呢?p,t,k 跟m,n,ng 處理?(粵拼標音)

係。
-p ⇆ -m
-t ⇆ -n
-k ⇆ -ng

三組韻尾收音嘅位置係相同,只係方法有異:收音時 -p/-t/-k 要截斷氣流冇聲、唔可以不斷延伸,-m/-n/-ng 繼續有聲。古人形容「入聲短促急收藏」,套喺當今粵語依然解得通。

之前講過 「崗 [gong1]」字讀成 「肝 [gon1]」,對應嘅入聲係 -k 讀成 -t,所以佢同「角 [gok3]」字讀成「葛 [got3]」 原理一樣。

順帶一提,另一種普遍認為唔標準嘅發音 -p 變 -t,對應返非入聲就係 -m 變 -n。例如「十小辣」嘅 「十 [sap6]」 讀成「實 [sat6]」,其實同將「譚 [taam2]」仔讀成「坦 [taan2]」仔原理一樣。
http://libdr1.eduhk.hk/pubdata/img00/arch00/link/archive/1/instarh/4454.pdf
根據呢篇論文嘅話,呢種變異已經好早就出現,而且越嚟越明顯。根據韻母會有唔同嘅變異,例如脆ceoi就最容易顎化。最大機會就係受到英文嘅影響。
愛 oi 係正確讀音喎
中學生唔撚講廣東話問題呢?
重廣東話,成班中學生係麥記講緊北話。
淨係個 五 字已經九成人讀錯
其實語言係會慢慢演變,只要你聽得明同埋大眾一班人一齊「錯」,個樣野就會成為主流而變「啱」。
有冇諗過點解沙田英文係”sha tin”?,因為一百多年前個「沙」字係廣東話個onset consonant係lateral fricative,同sh音好似,因為「懶」音嘅關係去到依個世代「s」變左做正確,所以其實有啲音嘅變遷如果係predictable同埋logical,跟本冇需要理。
Logical: 好多時一啲要用口腔後則嘅音,好多次會慢慢向前,什至消失(sh—>s (沙); ng—>0)

香港語言學學會嘅粵音朗讀測試嘅準則都列明左係接受

更多例子:第2聲,第5聲慢慢合流緊(因為個pitch contour太似)
何文匯教授
英國有啲人three會讀free,佢地仲好自豪自己嘅口音。
條件變體啫
語音唔同,但都係同一個音位

s定sh係有規律
例如 s 夾前元音 i 或 yu,一般就會變 [shi] 同 [shyu]
但係廣東話分析入邊,佢地都係 /si/ 同 /syu/
香港真係好多人分唔到亦聽唔出 k t(百八) n ng收尾(痕恒)
內同外都係

報新聞嘅都有懶音
唱歌個啲歌手又有
下一代聽聽埋埋點會識讀個正音
除非聽返老餅歌

以前因為要考中文口試,老師真係會執大家啲讀音
依家睇新聞訪問啲中學生,十個有一半廣東話都唔咸唔淡咁,仲點個別執啲容易有懶音嘅字叫學生講返正吖
之前中學有個女miss 會讀正音
但真係好似得佢會咁讀同埋明顯正音係要用力d
dllm以前ce要考埋朗讀(希望無記錯)
依家直頭成份説話cut撚咗
D youtuber勁多懶音
特別係女果啲 好似含住粒核講嘢咁
可能覺得咁樣發音可愛啲?
正音真係要用力發嘅 懶音係唔圓滿嘅發音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞