中學生廣東話懶音問題

199 回覆
62 Like 27 Dislike
睇過啲相信係由香港中學生製成既影片
發覺有共通既懶音問題
以下係部份我認為最常見既懶音(錯音)字

格式:
漢字 粵拼正音[切韻] (粵拼錯音[切韻])

我 ngo (o)
你 nei (lei)
內 noi (loi)
難 naan (laan)
愛 ngoi (oi)
安 ngon (on)
吳 ng (m)
組 zou[紙好切] (zhou[主好切])
再 zoi (zhoi)
書 sü[絲於切] (shü)
屬 suk (shuk) (聽落類似英文 shook)

最後附上懶音代表作
https://youtu.be/LPnWE3dGT4Q
好可能受北話影響
代表作應該係微辣
你提起嗰啲 你 我 光 國 差唔多全部講唔到
聽人講依家佢哋連難忍(男人)都講得出口仲要好開心好自豪
澳門本土口音嚟
佢哋都係支持本土嚟
sor以為懶音代表作 原來主要講中學生 自膠
或者大家會覺得港式懶音係民族既特徵
但其實會對廣東話造成長遠既損害
因為如果有得佢繼續發生變化 咁幾代人之後讀返古文就唔啱音了
北方漢語就係咁樣被毁的
里呢啲香趕難忍
error 肥仔表示不同意
港語萬歲
冇得救
https://youtu.be/RtXVKpzjyFw
口齒伶俐 字正腔圓
我以為中文科教學片會少啲懶音啦 點知十條片十條都講哂懶音
最搞笑係誦讀課文 認真既神態加埋滿口懶音 聽到嘔血
愛 ngoi (oi)
安 ngon (on)

無ng先係正音喎
當你發現佢地d同學大部分係新移民
要保持自我係無懶音真係幾難
幻想下一日對十幾粒鐘譚仔阿姐
而家好多中學生連廣東話都講唔正
更唔好講懶音
其實嗰啲zh ch sh音都係錯
係zung daai唔係zhung daai
其實中學生最大問題
係講普通話講得太多
周街見到同朋友傾計都係普通話
搞到影響晒粵語發音
啲口音隨時重過上一代單程證落嚟嗰批
最普遍錯嘅應該係「國」?呢個連陶傑同老蕭都成日講咗「角」音
年連室塞點讀
指責懶音嘅人都讀錯音,你就知問題幾嚴重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞