睇得非英語netflix劇多,發覺好多國家拍得比香港好太多

280 回覆
601 Like 16 Dislike
lm
知點解netflix無視香港啦,粵語市場細+地位末落,連港區netflix都收埋皮搵唔到人
ViuTV肯試多啲唔同戲路,唔同調色已經好好
229真係新境界,好在有札幌旅遊局sponsor
嚟緊940920無咗外國景唔知會拍成點
香港電影係黑社會拍好極有限
緊係開原聲唔聽返當地語言睇黎做咩
人哋用電影規格拍電視劇好耐
港劇真係小品製作嚟
我都成13年 冇睇過TVB D電視劇
一早閃左去睇 美劇/日劇/韓劇 -.-
有時都會睇下 大陸劇 雖然99%都係垃圾
但間中都會有D正常 例如 正午陽光 拍既多數都正常
TVB外購劇
嘆息橋有youku投資多budget好多
收皮啦踩港撚 咁勁自己拍囉
香港得返警匪片合拍片賣到國際
好似怒火美國英國都有出碟
冇可能喇,新既電檢制度下,唔會再有好既作品出現
viu tv 堆短劇好正
2月29
以色列全民服兵役
18:40 開始

HKTV 同 VIU 都唔識呢種運鏡
(更遑論演員唔夠ATV咁博命

我和殭屍有個約會 粵語(1)
1.7K
Views
19 Sept

https://m.youtube.com/watch?v=KRuoT06nWSw&t=18m40s
Lm
幫你講埋 因為香港人垃圾無文化 投資拍劇又收唔返本 滿意未?
事實係睇得多既人先更加知道香港真係垃圾
唔係話唔想香港好 而係機會渺茫囉
3%
要推都係推歎息橋 二月廿九呢啲要觀眾用吓腦既戲先啦
至少劇本用心程度同呢啲膠劇冇得比

有時我覺得唔係香港冇人力資源去拍啲高汁啲既劇
只係啲TVB劇養到啲香港觀眾唔撚用腦
搞到啲高汁既冇人睇
要拍埋曬啲青春校園勵志大團圓結局先入倒屋
高成本製作嘅劇集係香港根本行唔通
八九十年代電視劇盛世唔多唔少都影響咗香港人睇劇嘅習慣:
鍾意入屋,鍾意睇恩怨情仇,鍾意合家歡電視撈飯,要做到依啲嘢根本唔需要大製作,TVB食老本啲老套劇依然有人睇,Viu 啲低成本綜藝都受歡迎,咁嘅情況下邊個老細會科水俾你拍套大制作
因為香港唔使搞咁多,攞舊錢去投資好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞