香港樂迷就係咁撚搞笑

277 回覆
411 Like 509 Dislike
回應咗你話我無視你嗰點先

所以咪就係此風不可長 當然另外都要睇你做咩唔鐘意呢個人 但最理想嘅情況係同佢嘅專業有最大關係 我用外國做例子係因為佢哋條界攞得幾好 唔關我事就唔理 關我/政治事先屌 盡可能容許最多嘅藝人生存到 先有最大機會見到好嘅作品

其次就係 如果你覺得鐘意無所謂應唔應該 你就唔會喺呢到討論 我諗你都係覺得有 只係你覺得要睇成個package先有得討論
又真係有關
見你打咁大段字真係想一個一個覆
首先真係唔好假設鍾意聽廣東歌係因為咩家的感覺
依個假設同d人屌樓主「如何才能反一個藝人」一樣道理
如果Bruno Mars識唱廣東歌我可能都會揀佢唔揀Eason軒公 但無計鍾意聽母語

其次你拎外國Racist/Sexist導致被封殺出嚟講幾好
證明係Cultural difference 所以亞洲對家庭之類嘅道德標準高其實不無原因 相反亞洲對性別歧視嘅重視程度無咁高 如果同外國一樣大把人出事
要反唔係唔得 但唔好當宇宙通行標準咁反囉
香港本身多元文化社會 覺得好小事都好正常 最緊要一個人唔好雙重標準好似班廢老藝人咁89vs19年兩個樣
哦 blahblahblah
邊個外國仆街celebrity無人理呀? 睇過? 睇過?
真係講唔晒 淨係講sex tape流出都一堆 換香港玩撚完啦 吸毒又一堆 上台一路唱一路食都無問題 有堆rapper傳殺過人都一樣popular 甚至因為咁可以再紅啲
你問起勢討論嘅其他人啦 咁佢真係比人影到同人行街呀嘛,jer同edan一張相都冇都可以比人屈到咁多年個po啦
冇 , 我見行個街好似比人拍到扑野咁款 我以為我miss 左d 咩咋 . 你又好似講到好大件事咁咪問你囉 , 原來一場誤會 , 連手仔都冇拍到有拖
首先,你中唔中意mc同佢好唔好過鏡又關咩事。你第一句就護航無啦啦踩鏡利申乜鬼丫算啦喂如果要輪唱功,全部都唔係同外國(not even牆國)同level架啦,喺香港/世界今時今日個"實力"/"潛力"一向都唔係淨係睇唱功,因為而家唔係幾十年前聽收音機嘅年代齋聽聲,各種包裝/人嘅道德性格全部都count,如果唔係bts/Black pink點會紅到,聽返elton john呢啲世一聲算啦,所以我完全唔同意mc唱歌叫做好過大部分鏡仔就等如有實力/潛力過佢地。

其次Eason我唔覺得係亞洲級...定你嘅心入面亞洲等如華語地區...你聽過菲律賓人唱歌未....Eason齋計唱功(你話齋計唱功唔計包裝)點可能係亞洲級...淨係啲上去Britain/ American got talent啲菲律賓參賽者(業餘歌手)唱功都處決佢啦咪玩啦喂...

好啦就當你嘅亞洲華語地區,一向華人對性係冇咁開放,對呢啲男女問題出軌呢啲比較sensitive 例如王力宏,偷食/搞人妻喺華語地區都係會出事;而喺外國對性可能開放啲但好緊張啲種族歧視問題,講左一個歧視字眼可能就會封殺,而華語地區你唔小心講咗一句"鬼佬"應該冇人封殺你;只係大家focus嘅道德觀有啲唔同,唔係人地唔理。

第三...如果你冇留意外國果啲嘢唔好成日搬出嚟講好冇...Mr big被懷疑性騷擾女藝員(冇入罪,deny咗添)又點同民生/政治有關; Johnny depp/Amber heard兩個家庭糾紛都搞到冇戲拍啦...
我意思係比唱功根本完全冇得比
咩歌唱得好聽大曬根本得淡笑姐

你下半段同我覆樓主另外一段一樣喎,所見略同

我唔再講啦太夜,多謝你睇曬我篇嘢
其實嗰堆連登仔抵屌在自己中意嘅artist就話唔洗理黃藍道德, 唔中意嗰啲就攞呢啲藉口嚟插鳩人啫
陳奕迅係勁在interpretation 即係好似同一首5級歌 大部分8級都彈得到 但出嚟就係有高低之分 陳奕迅vocal做到類似嘅嘢 同一首歌好難想像到有人唱得好過佢

陳奕迅唔同意唔緊要 所以我都有講舊人 哥哥一定係世界級

其次係種族歧視咪就係政治問題 家暴喺外國都係常見社會民生問題
食女係小事 撐警係邪惡
但歌星係一個package 唔可以同人品分開都係事實
至於條線點劃無統一標準 個個唔同 拗嚟都嘥鳩氣
連登仔自己就叫雞叫sp都冇所謂 人地就疑似食人妻就已經萬箭穿心個龍門喺自己身上咪識郁囉
想pin
搞下你屋企人同伴侶呀咁睇你又點講
笑藍絲意外死得好嗰陣又唔見你同其他人咁講
黃心穎復出有望
好多人係追偶像唔係藝人,所以咪咁撚多要求。
LMF廿年前主流個個屌佢地淨係識粗口
廿年後屌人私生活其實都冇咩分別
你講嗰堆target垃圾fans嘅夠唔夠格叫celebrity?
我淨係諗到一大堆行差踏錯比人屌到仆街嘅celebrity, 睇唔到你所講嘅無問題
歌手: justin bieber吸毒
演員: robert downey吸毒, amber heard家暴
運動員: 菲比斯吸毒, 賓司馬sex video勒索, 傑斯泰利勾義嫂, 伊卡迪搶人老婆
連登仔咁多年屌咗幾多私生活有虧既人
依家就話 歌手唱歌得啦 藝人做戲得啦其他唔洗理

樓上講到好岩
把尺真係任你搬
谷針同宣傳選擇都無事啦

有咩所謂?

反觀supper moment
復活咗啦
完全冇人制裁
supper moment真心慘

谷針宣傳選舉都無事

大把人tvb台慶無人講

但supper moment

講真上個TVB又真係少事嘅

同啲免死金牌比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞