Figure 討論 (111)成日想控制月洗56千買膠 但次次都會洗更多。。。

1001 回覆
5 Like 7 Dislike
學我咁永不言退
大事不妙國天妙
3d printer己經做到

問題係量產個工序做唔到又平又靚
GSC係01定02年就拉埋MF一齊整玩具,04年開始賣美少女PVC成品
ALTER係05年先開公司喎
不過全都早唔過壽屋,壽屋好似係千禧年前定後就開始賣PVC囡囡(論埋賣玩具嘅話,壽屋仲早過B財團
我想問下 如果用滅蝨彈 用完大家會唔會抹下啲膠

定係其實冇影響
GSC,MF,ALTER,GSC班小弟品牌都係同間廠代工嘅,只係老闆唔同+QC/功序要求都唔同咁啫

但係係04年未有御三家呢個名 當時d pvc未入流
同埋GSC初期初期D PVC真係流流地
係去到09 10年埋初音先跟得上大隊
留名睇歷史
我都係新入坑
留名睇歷史
我都係新入坑
初期其實大家都係邪神製造商,GSC唔計黏土人嘅係涼宮大熱果期開始發力,ALTER係魔砲菲特開始功力大增
ALTER埋奈葉膠全部係爪塚ヒロユキ一個人做,論動作同產力當時根本係世一造型師
我第一日入POST
講膠史點都要提一提型月依個GSC歷史上最大嘅幕後推手
GSC發家之作黏土人系列第一隻係月姬喵喵,之後幾隻都係FSN角色
而GSC第一次被捧上神枱嘅就係saber lily
(型月其實對其他廠都好有歷史意義,當年FSN月姬依兩個ip被各廠不斷製成邪神嚟練手藝)
爪塚最早期係係壽屋果邊整clannad嘅膠,係後來過咗檔去ALTER(不過產量嚟講其實都唔算高)
都多,奈葉STS個陣差唔多一年三四隻
唔知佢再出山個陣會唔會又整到D好震撼既膠
依隻個初版係04年開賣
係連邪神都未開始量產嘅年代,mf依隻真係可稱之為業界開路嘅超時代作品
兩個老屎忽係度講經
佢依期出品咪就係鬼滅個蟲柱囉
下一隻好似都係鬼滅角色,記得好似係炭治郎個老婆
搬走D膠先掉滅蝨彈
唔知自己算唔算膠界老屎忽
細個時行玩具舖真係比隻霞毒親,但係當年自己冇錢又怕怕羞羞咁最後都係無咗回事
到有能力買膠時都已經係黏土人瘋狂增殖嘅年代
唔知係咪ALTER方針,呢幾年D膠都偏向普通,無以前D造型咁靚,浪費左爪塚
一定係啦,講得出壽屋係御三家,後生極都有個譜
ALTER依兩三年真係靚嘅都係IM同艦B依兩個IP嘅多,要數例外又水準之上嘅就得竜人嘅夢夢印象分高啲
隻夢夢真係好正
就算計埋之前隻拉拉
龍人對女體好熟悉
用老人卡買膠有無得用返當年啲定價買,就算計返後來嘅十算都好吔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞