Figure 討論 (111)成日想控制月洗56千買膠 但次次都會洗更多。。。

1001 回覆
5 Like 7 Dislike
GSC先係後起個個
ALTER 06/07年已經有膠
ALTER同壽屋官網刪左好多圖
ALTER 07-10年埋爪塚奈葉膠出個陣
GSC乜都唔係
正常
上次好似有個店員係post回覆
個價錢點計都貴過自己買
無眼睇

btw現貨有咩賣?
好多雷姆 仲有D holo狗 goods
呢間公司咩來頭?賣毒撚卡都有錢租旺角黃金地段?
https://lih.kg/2842173

賺到笑
咁岩睇緊呢個post
係05年之前基本上得GK同盒玩 無中間級數
而被稱上figure界始祖就係MF呢隻霞

06年400蚊就可以買到當時接近GK既量產質素
所以吸引左人買
而同期壽屋都參左一腳,而佢首批出名既作品就係KANON 當年key社x京阿尼席捲日本動畫界
壽屋當年既水平都係高、生產快、角色多
可以稱得上業界龍頭
而ALTER有個造型師叫爪塚 專門做奈葉系列
當時大部份figure都係棒立動作 而爪塚開創做姿勢動作 當時既膠可以話係比其他廠進步五年都不為過 爪塚幫ALTER打響左名號
但唔知點解官網落曬佢D膠
同期既好微笑只係開始緊整黏土人
當時比人批用料差 唔似而家咁炒得

咁當時MF見figure係有市場就打埋可動市場 整左figma呢個垃圾系列出黎 因為比SHF㩒住砌
MF既週轉唔係好掂 而好微笑既黏土人上左軌道
好微笑就同MF合作 MF教好微笑整比例figure

咁壽屋就咁多年都無繼續進步過 仲開始粗製濫造 所以沒落左 但佢都曾經有光輝既一面
Too long
塞緊車先有咁心機打咁大篇
搞到我返唔到屋企睇光美
咁早收工
傻仔先返工 緊係拎綜援
咬老綜兼職賣膠師
賣屎眼都唔賣膠

香港人連擺膠既空間都無
Freeing 1/4 大河 說好的1月出貨呢
GSC 出貨已經更新到1月26號
1月10隻freeing排隊出貨
得返 4宮/雪拉 同大河未有時間表 咁都中delay
雪拉係無絲襪個隻?
傻的嗎?
我06年先仲睇緊Jump
唔會買囡囡膠
千四差唔多啦
我08年先入動漫坑 十年後先入膠坑
之前都係睇CCTVB啲卡通同素組高達
7算要1600
唔係差唔多
係貴

連特要千九
睇佢官圖
同orchidseed一向做法
條底應該都除唔到

點同啲競爭對手爭比
又要返去出國天秒
我新人黎,今日先上連登,未買過膠
3個貧乳控表示負皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞