講下你哋認為世界係有神定無神

159 回覆
17 Like 6 Dislike
只係1d魔術既把戲

如果耶穌咁勁嘅話 點解唔可以消滅撒但

或者試吓將死去個6,000,000猶太人復活
神仲要係全能 仲有先知能力 有復活技能

想點都得啦 可能依家係外星 消滅緊啲外星人呢
唔好講以前打仗死咗幾多人

淨係猶太人死咗6,000,000

南京大屠殺

日本侵華

病毒殺左幾多人

創造病毒又係神

將病毒殲滅又係神😂
解釋唔到同信神係兩回事
以前嘅人見到日蝕會以為天狗食日,唔會去探究
響依個時代嘅人見到奇怪嘅事會傾向話科學未解釋到,而唔係推向鬼神之說
而家世界都有好多解釋唔到嘅事,點解大家少咗信神?

信神同用神做答案又係兩回事
信有神唔代表要用神去解釋事物,即係科學家唔會講光速不變係因為神
頭D咪講左 神係做到人做唔到既野
宇宙之大 有超越人類既野一d都唔奇
相對地 有啲野都可能視人類為神
觀點問題
但係直到今時今日 我都唔係好明白點解有啲人會繼續信神

識朋友擴闊圈子例外
會唔會只係喺呢個殘酷現實社會上一種依靠
某程度係解決自己既不安感
例如所有野有神去主宰 神一定係愛世人
對自己既虛無覺得不安就出現呢啲野自名不凡
信神又唔一定要返教會去活動嘅
如果你剩係講返教會嗰類宗教,咁就好多原因啦
有啲覺得返教會為咗心靈慰藉
有啲人真心信有神
有啲人可能只係認同教義,唔認為有神
有啲溝女
有啲做上去搵權力搵錢
"信科學" 反映出科學精神嘅不足
講到尾佢地將神主觀化,因為人是脆弱

但宇宙中卻冥冥中有主宰又解釋唔到
可以話係宇宙法則,易經果d

唔係宗教撚所講果d
首先 無人證明到自己有冇靈魂 自由意志呢啲都係哲學問題
雙重假設是無結論的

Don’t you dare laugh
睇到部分comment覺得連登真心低智……如果同班咁既撚樣講民主真係哂鳩氣
一早已經證明咗靈魂係有重量,係21g
咁事實黎講真係有,存在即合理
咁你認為靈魂係點樣一個概念?
同埋身邊真有人試過撞過嘢,係因為前幾日有人死後,然後佢係附近撞到⋯⋯可以說明靈魂真係存在,同埋依家科學仲真100%解釋到世上所有嘢
嗰21g係人體細胞入面嘅ATP,唔係靈魂
撞到嘢嗰邊唔係恐懼,係留意到唔對路然後多啲留意,然後就隻嘢就出現眼前,係見到之後先會恐懼,但有冇咁kiu 嗰幾日發生呢?
如果將認同有靈魂呢個概念當做驚死的話,未免太過偏激。可以係學術探討。
點解政府,民間起樓要做法事?有財力有權力點解仲要怕呢啲嘢?
個人認為,科學科技只不過係人類文明產物,唔可以用黎衡量神/更高等生物的規則。神唔會即時計到微積分啲嘢,因為唔係同一領域
而人類都做唔到更高階的生物/神啲嘢,各有所長。
如果我話大自然trial and error咁演化出人類 人類再發明手錶 咁人係大自然一部分 算唔算係大自然演化隻錶出黎呢

信有命,有定論,有規則
呢D已經可以講係神一般既巧合
屌你老味自己9UP7就話証據
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞