講下你哋認為世界係有神定無神

159 回覆
17 Like 6 Dislike
人造緣份唔係囉
偶然算係偽造唔算
而家流行偽造
我相信我哋身處嘅世界係被創造出嚟,而佢袛係個坐電腦前面嘅人.
有無諗過 可能係宇宙中既基因演化係宇宙有幾千萬種 失敗既有如恆河沙數 人類只係湊巧成功既少眾
巴打屌中MY HEART
MARTIX
而家果D所謂宗教咪就係咁,將D超自然野擬人化,自HI,跟本成個宇宙咁大,冇可能用一個耶SO解釋到
anyway thx for the recommendation
咁個科學家呢
佢又俾再勁啲嘅科學家setAI?
我唔會相信係森林見到有隻手錶,然後就會諗隻手錶係唔係大自然自然演化出黎,一定會諗邊條友跌左隻錶
對於機械人來講,果個科學家就係佢既神,同一道理,造人類出黎果個就叫神,可能造人類出黎呢個,都有上一層做佢出黎,但唔洗再研究咁深,因為而家連造人類果一層已經理解唔到,何況更上一層(如果有)
當你用科學證明到神存在嗰一刻,神就不復存在
我哋而家好多嘢科學仲未解釋到,但終有一日我哋能夠解釋,並且能夠解構佢個原理
如果有一日人類終於用科學證明到神存在,發現到神嘅構成、運作原理、神蹟嘅觸發機制等
咁樣代表住全能全知嘅神俾佢所創造出嚟,唔係全能全知嘅人類所掌握、所認知
雖然你證明咗神嘅存在,但喺嗰一刻神仲係唔係神?
唔奴唔安樂 得閒為情感傷唔得閒做自己既神
應該講 科學係發現創造者既創造
創如fibonacci 的黃金數字,369宇宙數字點加埋都係9,奇門循甲點解係9個局
有一種本存的玄機係無可改變
作為科學家就係發現既d巧妙的定律,佢地自身都解釋唔到呢種巧合
但好多人會認為大自然能夠演化一部勁過電腦嘅野出嚟
而又認為大自然或宇宙係完全無可能有智慧
咁點睇自稱為神
咁我可以管住我自己,「我」就係自己既神,又解唔解得通?
我諗佢意思係"做自己既神"
即係做自己,有番自我,知道自己想要咩,去創造/實行.ETC,而非受制於MATRIX系統
首先神嘅定義係咩?基督教就話全知全能至善,但好多宗教都唔係。首先無論係希臘神話定中國神話定佛教定印度神定北歐神啲神都唔係個個全知全能甚至唔係永生,大把神被其他神打敗/殺/推翻例如宙斯推翻佢老豆,奧丁同托爾被殺,佛教嘅天人五衰等等,至於日本嗰啲八百萬神就更加唔使講,大把神仲無力過人類本身。

至於至善就更加唔係,希臘啲神充滿各種強姦犯,殺父殺子就大家都知,其實包括舊約聖經入面嘅神都唔見得有幾善,例如出埃及記入面摩西祈求俾水佢地,神叫佢聽日係大家面前dup一下石,結果佢dup佐一下無反應忍唔住dup多兩下,神就嬲佐,罰佢呢一世都去唔到同見唔到應許之地,最後佢求饒佐幾十年先俾佢臨死前盲住咁望向應許之地一眼,完全超級無敵小氣,半點都唔至善。

咁綜合各國神話,如果神嘅定義既非全知全能甚至唔係至善嘅話,神就只係一啲長壽過我地,識得嘅嘢多過我地同好打過我地嘅有可能善又有可能惡嘅嘢。咁我當然相信有神啦,因為我自己對於啲小動物來講都係一個神啊,宇宙入面有其他生物勁過人類又有幾奇。
1: 大腦結構咁複雜,無神點整
咁可以整到咁複雜既大腦既神係唔係仲複雜?咁點解又解釋到,而唔需要另一樣野整神出黎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞