講下你哋認為世界係有神定無神

159 回覆
17 Like 6 Dislike
又係喱d on9不可知論
其實你係比外星人洗左腦先會信神,你自己冇可能知自己被洗腦
就好似無限馬騮咁 有時間既話沙士比呀都打得出黎
完全分唔到個post啲人係真心定假膠
可能神從來都係匿埋咗,係人幻想出嚟
假設人係level 1,已經諗唔到level 2既野,更何況係level 3,如果真係有level 3,根本無法理解,可以忽視
中世紀d 宗教法庭都係用呢類理由審d "異端"
再之前d 仲覺得世界係平面黎
月球上面有埋兔仔同女人
唔信有神,信有命,有定論,有規則。

唔信有個意志創造所有野出尼。

成日話好多野岩岩好,一定有人設計。

但係我覺得係遇然,就係咁岩,人類先出現左。就係咁岩地球,恆星先會有,因為我地係存在左先去諗返我地點解存在,我思故我在。可能差個0.0000000001我地說已經存在唔到。

我相信可能有比人高級既生物,都可能會有有超能力既人,可能佢地都會強大好多倍,佢既能力可能強大到對我地而言係神咁強大。但係佢地唔係神,所有野都係對比,佢地只係世間一種強大既生物。
睇到第2就知你乜料
分分鐘好似多啦a夢咁 成個宇宙都係玩具黎
https://youtu.be/WLeFOeWK4P0

科技不斷進步

如果宗教再唔update或者創造多啲故仔 嘅話

仲邊會有人信😮
如果神唔存在
點解耶穌可以喺水面上面行
點解耶穌可以將水變酒
點解耶穌可以死而復活
答唔答撚到呀你哋
點解要匿埋 你唔鐘意咪變走左令佢消失咪得
未來可見馬騮製造核武器
就算信神唔一定要信控制權力嘅人
信神同信人係兩件事嚟
要睇吓神嘅定義,創造宇宙同創造人類嘅未必係同一個神
人類創造機械人出嚟,對機械人嚟講人類就係神
但人類都可能係被創造出嚟
其實好多科學家都偏向有神論
不過唔係人格神一般宗教嘅神
因為呢個世界太大 仲有好多嘢用現今嘅科技去解釋

所以先用神 黎做下答案

可能*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞