施永青:中国並不熱衷於去征服外族 教訓完就撤回關內

196 回覆
2 Like 248 Dislike
講漢朝點解會有白登之圍 衛青霍去病又係打緊咩?
打得贏又會唔會有一去紫臺連朔漠 獨留青塚向黃昏嘅王昭君
五胡亂華冉閔一定係唔係征服外族 隋代三征高麗李世民征東突厥定襄陰山兩戰 李治又三戰西突厥又係假

唉唔數啦施生慢慢過聖誕啦屌
秦國係西戎朋友隊 唔當中國
遠夷來中國則中國之
怛羅斯戰役的起因,據中國史書記載,是西域藩國石國「無番臣禮」。大唐安西節度使高仙芝領兵征討,石國請求投降,高仙芝允諾和好;但是不久高仙芝即違背承諾,攻佔並血洗殺燒擄掠石國城池,掠走男丁和婦女,屠殺老人和兒童,搶奪財物,並俘虜石國國王並獻於闕下斬首。僥倖逃脫的石國王子向阿拔斯王朝求救。高仙芝得到消息後,決定採取先發制人之策,主動進攻大食。
笑撚死人咩, 不熱衷征服外族, 唔係邊有而家咁大國土, 如果按佢個講法, 真正中國國土應該只局限所謂中原一帶

根本國力決定一切
當國力強盛時自然以擴張為主, 國力衰退時想做都做唔到
施生讀史真係不如藏拙

商朝-武丁, 婦好征服唔少方國
秦朝-西戎, 古蜀國, 南征百越, 西甌
唐朝-高仙芝征服小勃律國, 石國, 怛羅斯之戰大敗於阿拉伯帝國先阻止到繼續向西擴張
呃到啲唔讀書嘅人就夠 佢寫飛機文都唔係認真 一講正史聖誕節大使真係摺埋都得
你唔侵略人,係因為你要同化佢黎殖民

咁係咪應該縮返去黃河流域?
面皮幾丈厚
縮翻去華北平原啦咁
唔怪得成日畀外族入侵,原來咁撚on9
個關劃到去邊到先?
秦滅六國點樣唔係對外戰爭
遼打宋唔係入侵係內戰?
而家中史咪話係內戰
岳飛抗金阻礙民族融合
我都唔認同個史觀
關內啲地唔係打返黎?
每次都係擴張到極限啃唔落其他國家先收手俾班濕鳩支那膠文人講成唔征服外族
唔打邊得嚟咁撚大國土
個個都我管夠喇好想送畀人管下咩
不熱衷?咁滿清十全武功乜柒黎?
唐朝不停征戰又乜黎
愛國韭菜係咪開始驚
即係匈奴打秦漢都係內戰
連成吉思汗都係中國人
匈奴算得d 咩
輸永情 真係 輸左好撚多, 成日亂叫春
所以普京雖然係仆街。但係敢認
點似得支共滿口仁義道德呢啲偽君子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞