施永青:中国並不熱衷於去征服外族 教訓完就撤回關內

196 回覆
2 Like 248 Dislike
遼國: am I a joke to you?
用傳統中國史觀,商、周只在黃河一帶,其他「漢地」都係秦漢征服返來
只係漢文化同農業息息相關,關外地皮打返來都發展唔到農業

換言之,唔係漢人和平,只係北方土地霸來無用

而火槍普及之前,軍事優勢在遊牧民族
打唔打杖係外族決定多,同漢人是否和平無關
佢而家係咪想爭老胡個位
傻閪地產佬講哲學思想
冇宗教戰爭?
滅佛唔計?
你望下中華蘇維埃張地圖

果陣真係有東突厥斯坦, 同埋西藏唔係中共版圖以內
不熱衷
其實普天之下呢句俾人曲解得好緊要, 下面接住兩句係大夫不均, 我從事獨賢. 即係怨緊國家咁大, 但我要做哂所有事情. 係一句諷刺抱怨既說話, 唔係真係用嚟表達國家好強好勁.
呢啲on9言論呃下班冇讀過書嘅藍絲就得
邊面打贏咪親面

如果1945之後日本統治中國多幾十年
日本就會變左中華民族嘅一部份
佢有冇讀過歷史
中國人打中國人 永遠最大力
中國人打西方人
當地人歧視外省人 叫人躝佬 躝妹
我淨係知香港係英國佬管治下成為國際城市,唔支國管。
咪喺清朝後加多個日朝
唔係未試過 打輸咪當另一個朝代
首先你點定義中國
再者秦朝時個版圖已經係而家咁大?
傻鳩,本身中國已經係多個民族組成,漢人都係靠征服其他族群而立國

on99?

元朝打到歐洲點解又唔講?元朝唔係中國歷史咩?成日都公就你贏,字就人地輸
元朝都算係中史最大嘅bugs
唔計元朝做中史就冇五千年歷史
計元朝就唔係和平冇侵略
所以佢話你都係支那人就小心

臺灣就係咁,遲d越南都係支那人 韓國都係支那人
信教不問教義

真係信一個宗教應該係將呢樣嘢放首位
基督教信嘅係三位一體嘅獨一真神
信上帝又拜觀音本身就係一件有衝突嘅事

施生智商真係有啲問題
新疆同西藏係點黎?
奶到咁 你估習帝會俾條生路你行咩
D地產中介仲未死晒咩
唔好以為奶共就唔洗死
崖山之後無中國,明亡之後無華夏

唔好再拎歷史係打飛機,清如果係中國,吳三桂唔係漢奸,係統一中國的功臣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞