【小說音樂化】YOASOBI 討論區(12) Have A Nice Day

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
有冇人知係咪要8號前轉fc地址先可以收到年賀狀?
我改左stagecrowd地址但唔記得改fc
我fc地址係bns地址黎
應該就係 官網 post 係寫 8/12 23:59 前
係幾田bb嘅味道呀

依家啲碟一係巨盒一係啲size古古怪怪咁,兩盒一模一樣大細真係擺埋一齊都舒服啲
Live版もしも命が描けたら真係超正不過對幾田嚟講三原色應該都係最難 其次可能係あの夢をなぞって
聽咗佢兩日nice to meet you 都係甩甩卡卡
老實得罪講連cd 5,6成都無
一來未熟,二來好似唔夠氣咁頻密唱咁密嘅詞
一開始幾首開聲係麻麻地
大正浪漫擺喺頭真係有少少可惜
希望下次 Live 會好啲

もしも命が描けたら 成個舞臺效果係正
但係 Day 1 有個問題
有啲位歌詞太細聲 特別唔係 ikura 現場唱嗰啲
(佢又唔係和音 唔知點形容 … )
聽上嚟兩邊歌詞好似唔太夾咁

btw 聽晒兩日 Live 之後
覺得 Day 2 整體上都唔錯
除咗因為開頭要開聲 所以聽上去未必太好
希望 Sony 會出 Day 2 BD 啦
其實唱到有cd 7成已經係好一流歌手 5,6成都味話去到好差嘅

同埋冇咩人會好似yoasobi甘 每場concert都直播全場 其他歌手果d「live」片絕大部分都係執過先出街 炒車果d純粹冇比我地睇到

而且今次係「武道館演唱會」 現場觀眾感受絕對係最重要 從網上睇番個迴響係好唔錯(當然從直播角度睇的確有進步空間
反而聽落三原色ok覺得第一日好過uniqlo個次 第二日把聲已經沙沙地
第二日開頭唱完あの夢をなぞって把聲已經好似唔同左 唱大正浪漫又係錫住把聲唱咁 後面段副歌先叫大聲返少少
希望佢把聲唔好咁快用殘
今次ikura的確有不盡人意(至少對比live前幾次節目 ikura真係進步好多唱得好好)一嚟狀態可能麻麻 同埋一如既往開頭太緊張會唔穩定

不過個人覺得yoasobi幕後團隊問題比較大 好似為左歌曲同演出效果 冇諗過ikura本身承唔承受到除左好多人講過嘅曲序問題 好似冇人教佢地點樣係演唱會偷雞休息(例如MC果陣比Ayase出多d聲 比ikura休息多d)首首都甘難ikura點頂仲有混音、鏡頭問題 講真Sony今次真係有d失禮
追左 YOASOBI 咁耐
好老實講
係 Ayase tune CD 版 tune 得太完美
而且明顯係逐句錄逐句砌
例如夜驅 cd 版由頭到尾轉左好幾次腔
把聲有d 位 tune 得 sweet 左,有d 就 tune 得更平滑之類
同真聲係有距離
根本 cd 版唔完全係 ikura 真聲
或真人要唱得返晒 cd 既果把聲
個歌藝要超人級別
高音甜低音準一時熱血腔一時冷漠腔
仲要急口令一句接一句
根本 YOASOBI 係串流歌手唔係演唱歌手

如果 YOASOBI 要長久 run 落去
live 形式要變
一來玩電子音樂做 live pattern 同 cd 一樣咁我做咩唔聽 cd
二來要接受真人係永遠唱唔到 cd 果種錄法
所以佢以後既 live 玩多d remix 版 (如 home take 夜驅果種)
玩 unplug、acapella、跳下舞 (?)
唱下其他人既歌
或用 YOASOBI 風格 tune 其他人既歌再現場表演
而唔好直接唱返 CD 入面既版本
咁應該更有吸引力
諗番起上年紅白訪問 Ayase講過佢最大concern係現場唱唔番CD果種感覺
髭男上年紅白夠抄車啦,我唔明大家點解一直垢病於表現唔好嘅部分

同意巴打所講 人聲點都會同CD有啲距離
如果只係聽音樂 聽CD就夠啦
因為睇concert就預咗係享受嗰種氛圍
唔係單純聽音樂咁簡單

講真省略咗啲唞氣聲、音效(eg たぶん嘅開頭)
ikura嘅還原度好高 每首都可以駕馭到
一聽就會有種「不能超越的原唱」嘅感覺
https://www.billboard-japan.com/d_news/detail/106597?s=09

呢度有啲分析,可以睇到Yoasobi其實主要係輸左實體CD銷量,呢一點一向偶像組合係強好多,但係卡拉ok方面yoasobi就大幅贏BTS, 即係原來啲人去k唔會唱bts既歌,咁事實上邊個啲歌受歡迎已經一目了然
Hot100 有11首都係佢地 全榜超過十分次一 好勁
其實在近年嚟講可以同韓流爭頭3名已經好勁
而且輸俾啲偶像團體都算係咁
2021年度KKBOX Top 10日語單曲

1. 台灣地區 KKBOX

2. 香港地區KKBOX

3.日本地區KKBOX
竟然係怪物最受歡迎
官方twitter都話攞第1係佢地嘅目標之一 好可惜今年下半年冇上半年強勢 下年再接再厲
夜に駆ける暫時仲係最Top 各方面嚟講第二好成績的確係怪物 之後再到群青
合理喎
怪物真係好出色
睇好もしも命が描けたら
歌詞d轉折位配ikura 既高音真係無得輸
怪物有埋動畫加持嘛

我睇top 11~20 香港 都仲係yoasobi, 最差嗰隻係tsubame 都排第25
仲要係暫時最難唱嘅歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞