搭過外國地鐵先知香港地鐵好廢

363 回覆
89 Like 1626 Dislike
佢每日都整緊 整左咁多年
佢應該由我第一次去日本旅行 到而家係日本住埋呢段期間都仲係整緊

我當初死都唔㨂留東京就係比佢啲鐵同人流嚇怕
識幾個日本人妻話因為電梯少到無辦法用bb車 無野都唔會塔鐵
1. 咩叫幾十年前?
2. 冇錢咪噉,又唔講佢雙複線同通宵
3. 知唔知歷史耐到由成百年前起時地底涼爽去到到今日因為泥土吸晒熱力令溫度上升?舊時難起冇預咁多通風塔,加冷氣係散唔到熱
4. 屌你噏乜撚嘢,自由公開招標都可以講到噉,大把公司合約啦
5. 車費回收率咁高加上成日講地產梗係要整靚啲啦,再者市容係社會整體問題
5. 得呢度月票?計咗公司同政府嘅交通津貼未?車費計法都唔同啦,已經唔講係物價問題
墨西哥城: 無冷氣 殘舊 班次少
倫敦地鐵網都上唔到,
熱到仆街淨係可以開窗,
有啲車站冇電梯,
二三十蚊坐一程
去過外國未? 香港已經好近
外國係邊?
東京駛錢食嘢買嘢就開心,但最好唔好留。
一留就仆街。

一般近車站嘅酒店又貴又唔好住

但我發現,如果你唔怕唔好睇,又唔想住毒撚網吧咁頹,最抵住係住鶯谷。

嗌囡囡方便不在話下(個人喜好),房大大地有檯有梳化都係5000yen一晚,行去JR 鶯谷甚至日暮里都近。
JR係地鐵咩
外國地鐵點好
日本就算統一哂佢啲系統都改善唔到佢個問題
因為我講過佢個問題唔係系統多 而係冗贅
你多但有條理係無問題
多數delay都係人身事故
香港就營運問題
日本大炒死好多人果d佢專登唔提啫
之前聽講話墨西哥出咗旅遊區就會好危險
1. 又唔講佢收費方法易明啲優點?又可以鼓勵用外圍冇咁迫嘅路線。我鍾意香港噉都唔會噉講
2. 你都識講老化,又唔去比同歷史嘅城市?
3. 老化要維修,咁多分支同直通咪易延誤(反轉都可以話網絡發達太複雜);佢哋好多嘢週末都休息㗎啦
4. 呢個係社會分別囉,唔係系統做得好唔好
影衰香港人仲好意思講
我去東京一係痴朋友屋企住
幾個月就租sharehouse 或者bnb 算

我第一間sharehouse 同屋係2個瑞典妹
痴漢屌痴漢
其實隔離個支那無乜人講

我想講,深圳地鐵大把人搭過,係啲設施保養比較垃圾但整體唔算太差。但因為遲起好多時個站都比較深同埋唔係最核心地點。

支那最好應該係上海地鐵,上海地鐵個通達程度比深圳地鐵仲好仲方便。
如果你覺得香港過海貴,你應該要試下過黃埔江。

不過單純平唔會令我想留響嗰度
始終再好都係支那嚟。
直通運轉
1, 知唔知原本 Underground 都係唔同公司起嘅地下火車?
2. 原因係要避開中心嘅皇居,街道網複雜,紐約咪分到格仔每條街都有平行但隔咁遠
其實佢假膠,唔通又同大家講咩...
你同佢一樣九唔搭八
Underground味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞