搭過外國地鐵先知香港地鐵好廢

363 回覆
89 Like 1626 Dislike
地鐵 呢個拆返做東京Metro/都營先

如果覺得東京好難以理解, 最佳理解方法係優先用JR
JR一定係最平同連接最廣泛嘅鐵路系統
用熟咗JR先好諗係咪要用其他鐵路

例如新手最易犯就係見東京Metro 24小時夠平, 就係咪都買咗先, 結果都營唔用得JR唔用得私鐵唔用得,行餐死。
小劣 中劣 大劣 ?
大陸係邊度?
歐洲大陸?

樓主係咪冇出過國
剩係個jr個新宿站已經夠哂迷宮啦 一啲都唔外人friendly 我講緊係包括非首都圈既日本人都不滿佢個系統
整左有無十年 ?
黎左咁多年無必要我真係唔會出東京
我從來無投訴佢唔同鐵路商既接駁系統喎
呢樣野大阪都有 ,但大阪唔會咁mess up
更加無投訴過準唔準時
Btw 證明你真係唔係住日本 ,一係就好少去其他縣住, 夜巴好多時係當地唯一一種直達城市既交通工具黎 根本無撚得㨂
印度次
其實爭啲上唔到嗰啲點解唔等下班?
舊金山臭逼嘈
唔係香港好耐 就算係無必要我都唔太坐地鐵
你窮撚
你準備好被屈毛未
因為下班都係咁
係好複雜同唔易管理 仲要公私營都有份

我都係以遊客身份體驗過下
大部分都準時 係見過有一兩次delay咁
不過我諗平時有幾準時就真係住落先知
始終delay都應該係人為因素多過故障
人多自然多機會delay
其實根本唔會理
我係今年中焗住要係東京住2個月先會走去認下啲鐵
如果唔係平時去旅行探人我就咁開乗換案内查下就算
迫係計有限空間塞左幾多人
咁睇印度其實唔迫
因為有無限空間
大陸 外國
咁下班你起碼係第一個逼上去 而唔係最後俾門夾嗰個
唔理咪入迷宮咁。

分清楚之後,行落地下街都唔會蕩失路。
好睇落車個下喺邊度門出
如果喺翻入個邊出
我寧願最後入
如果唔係有排都出唔到黎
港鐵同地鐵兩間公司黎,至少我印象中係
可能日本人返工時間長,休息時間短,預到時間啱啱好
佢地每班車都準時幾分鐘到達
遲咗可以同鐵路公司申請證明遲咗再同公司解釋申請遲到
日本人遲到真係會影響花紅
以前做過日本公司成年遲3分鐘花紅扣咗300蚊
立陶宛Vilnius 冇地鐵或輕鐵,其餘三地都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞