搭過外國地鐵先知香港地鐵好廢

363 回覆
89 Like 1626 Dislike
所以而家香港人已經柒岀國際
仲要貴到癲(窮撚sor
搭一陣就1.5鎊
倫敦都有咁多個對面轉車,你要用嗰個冇啫;相反有特快同直通添。冇就因為冇咁密個市區範圍散啲好難預同起,唔同公司起好耐歷史(不厭其煩提醒耐到地底吸熱吸到由涼變熱)。香港先咁集中海邊線狀發展。
1. 所以統一系統有統一系統好, 標識統一已經少好多問題
2. 避皇居都只係其中一個原因, 最大原因係東京站基本上係全國核心, 你搭飛機新幹線都好, 想準時有規劃都係避唔過東京站。 東京鐵路由三條鐵道(有官有民辦)合併延陣成山手線,之後原有鐵路容量不足,先係咁架床疊屋加地鐵同一堆新都市通勤線,搞到咁鬼複雜。
所以先叫人唔識搭嘅話,一律由JR系統開始考慮。
想講8卡個大細除咗歷史同本身人口,都要遷就其他系統。英國火車已經係細,歐洲有啲要直通路面電車同LRT;香港地鐵同火車係平起平坐。
還好 去左唔同城方 毒梟洲都去埋
風土人情唔錯 啲人太簡單
好過支那人
巴黎車嘅硬件一流,
全歐洲第一條改行CBTC,有閘門,無人駕駛,上網算快,有日文廣播
(西鐵係全世界第一條重鐵行CBTC,
新加坡就第一條無人駕駛地鐵,都係法國嘢)
但站嘅硬件同軟件就九流
上海淨係過江線都有十條
香港開埋沙中線過海段都只係得四條

不過港島本身地形同發展所限,八成活動同人都逼哂響維港一邊呢點夠痴線。
十二條先啱
不過同香港最集中都係用尖沙咀金鐘嗰一段一樣,真正旺區去旺區都只係用陸家嘴附近嗰三四條。
MTA
ON99
H&C 因為共用原屬 Metropolitan Railway 嘅 Inner Circle ,整體路線長、多分支、多直通,易連鎖延誤同限制咗班次,係舊有私有火車競爭同疏車格硬整方便啲嘅後果。所以嚟緊 Northern Line 要拆線,但都要起到 Battersea 先得。Circle Line 為咗加密 Hammersmith branch 嘅服務同時間穩定啲,所以停止循環運作,改設總站。
1. 點解你覺得短程收費貴就唔合理?有冇考慮過佢本身容量爆棚,就係唔想你用佢搭一兩個站?英國巴士都係咁一個價㗎喎。
On9,為反而反,黨鐵埋法文好無?
我覺得已經好過莫斯科地鐵,內面舊到乜咁.
香港人係一個人?我去開前蘇聯國家!
樓主剩係去過日本?
定還是見人講你又跟撚住鳩up?
就算日本都唔係條條線好得過港鐵啦
其他國家嗰啲真過狗都唔屌
好奇一問,「過海」係同外國邊度比?
印象中,人地都係過吓河
同維港咁闊我淨係諗到韓國首爾漢江。
東京最多都只係隅田川,但隅田川仲窄過黃埔江。

香港咁樣過鹹水海真係少之又少。
巴塞ok
一唔住倫敦,二係渣車多,唔會在乎嗰幾鎊
樓主係咪死仆街鐵膠黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞