梁祖堯你條撚樣同我入黎

202 回覆
3308 Like 45 Dislike
exact7ly, 打足兩分鐘唔唱歌,d評判仲話好有創意
我睇女團到底點解要睇班女扮男人打交?
5個評判係得伍仲衡最正常話佢地係亂咁黎所以揀team a
胡鬧唔緊要 場場靠走精面先最嘔心
係洗腦
係邪教
下....
其實梁生......由出場開始我己經覺得佢係超級假....
不過我都有樣野好服佢,24小時扮住閪面,佢唔撚攰?
咩叫Free will 先...?
講真,假如要有個靈魂獨立於物理上的身體,自由諗野,就當係Free will的話。如果使用呢個定義,咁其實就唔可以話人有Free will。因為我地知道人腦的結構係可以影嚮到人去諗野。
即係好似以前d人咁,幫人做Frontal lobectomy,咁你切左某一部分,咁果個病人諗野就唔再"Free",甚至"可能"諗唔到野。
即係好似睇玩轉腦朋友咁(Inside out),Riley的行動係被佢幾個感情左右緊。但其實有冇一個感情叫做"Free will"? 即係可能真實的人都係一樣,我地腦入面的biochemical process控制我地行動。所謂意識/思想,可能係一種副產品來。

咁其實再實際來講,現實入面好似教育/傳播媒界都可以影嚮人的思想,我地的思想係咪真係如同我地自己諗到咁自由? 好似北韓人咁,自細比金仔洗曬腦。但我地又可唔可以話佢地冇能力諗野?
我自己會覺得呢個世界冇完完全全的"獨立思考",我地點樣都會受環境去影嚮。
乜野叫做"真正的我",乜野叫做"虛假的我"? 好似忒修斯之船 (Ship of Theseus)一樣,你每次拎走我一個特質,去到咩程度之下我再唔係我? 點定義? 邊個去定義? 倒返轉來講,你去玩呢d女團,每過一日,你都可能有新的領悟,咁係咪又代表新的我係虛假? 定係一樣真實?
下一秒的我同上一秒的我己經唔同左。依家的我同兩歲的我,其實身體的細胞大部分己經唔同曬,唔係同一堆細胞,咁邊個"我"先係真實? 定所謂"自我"根本只係虛幻?
Marf 禮拜一 造星後開live
https://lih.kg/2797067
聽落好似邪教
攣攣成人禮真係麻麻
冇乜共鳴
啲轉折又突兀
啲角色又浮誇

回憶的香港都麻麻
畫面算靚
但啲鋪排又係東一忽西一忽
好冇共鳴
好似諗到咩就寫咩
每一 part 都唔關事咁
回憶的香港嘅內容好堆砌 好似分開唔同part,每part十分鐘咁完全唔撚連貫

攣攣成人禮個猶太教情節好唔啱香港人口味完全無共嗚,啲歌舞又唔夠宣傳時話「百老匯音樂劇」嗰種grand

通菜街就直情係鬧劇
完全冇百老匯嗰種成班 dancer 飛下飛下嘅感覺
啲 monologue 又唔夠壓場

咁多年睇過最好應該係屈獄情
我仲記得造星一個陣花姐開埋啲wechat 定微博group,討好埋中國粉絲
蛆妖睇完有冇開po 回應
真係賤種嚟
您地好,我係呀祖,我睇到曬您地既留言,係ig比鼓勵我,同埋您地啲意見我收到曬,我都會逐一block曬啲heater
蛆妖賤種嚟
打左篇長文啦
但三個字講完 我無錯
老老實實,佢算回應得有point
蛆妖死賤種!
同感
DRU哥走, 即刻開聲屌評判老母, 諗返起真係覺得佢痴撚線.
佢觀眾比機會睇下其他人進步
咁咖哩邊個比機會佢
咁又唔係咁講喎

入得cctbb o既
實會成為連登公敵, 會畀連登杯葛

真係寧願轉行, 都唔好去大台喇
笑死
梁狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞