琴晚Uber 算唔算趁火打劫

273 回覆
39 Like 286 Dislike
咁我使唔使寫Journal出Paper先可以出Comment?

呢度Online Discuss Forum嚟㗎大佬

你平時同人討論會唔會質疑人無經過PHD研究?

Insane, non-sense, doesn't make sense
唔使呀,所以同理,人哋都可以指出有咩錯誤
Btw 如果用太多英文你睇唔舒服我道歉,統統都係術語,貪方便
咁又唔算好術語屌你用英文係第二位

嗰個咩咩aside唔係我嚟
呢個世界好撚亂
下面講得啱,但你引喻失當
屌那媽
又係啲中學考完DSE econ出嚟尻up既才子

過千蚊同更少車有得搭點樣睇到有price floor?
同埋請econ phd又點睇到唔係自由市場?我比盡你都係做緊first-degree price discrimination ,點睇得出係咪自由市場?我都想跟大佬你學下野
你情我願
Price elasticity ?
如果個elasticity咁細,Uber 又點解要加咁多錢?

你真係DSE Econ鳩噏大師,連中學啲concept都亂撚晒,返去讀好啲書啦,就考試啦仲睇連登
同埋price elasticity 係講緊價錢對需求量有幾大影響,車費上升多與少點關價格彈性咩事?

定係你講緊供應價格彈性?咁點都係price elasticity of supple細會升得多過大喎(當需求上升)

我都俾你搞到亂撚晒,啲理論係咪你自己啱啱自己作出嚟
Uber唔係3成平台費咩?
講到明車費同需求掛勾
短程車幾舊水都有人接
咪再推高個價囉
就係咁簡單
一聽到黨鐵壞車9秒9衝去坐112 排左10分鐘就上到車
7點個陣已經要排成半個鐘
我可以俾你聽
英國一樣係浮動嘅價格
需求越高倍數越高
好似歐洲國家盃完咗嗰日
車費去到比原本貴4倍
最初先係10%
後尾改左抽25% 喇
所以做part time冇加成果時冇肉食
的士10%
X 25%
樓主勞性重到你減價啲車都係得咁多
呢啲叫有市有價,afford到嘅咪俾錢
迫樓主坐架... 好似係
On9 係美國countdown完9個字車程收咗三百蚊美金
明碼實價又唔啱啊?
啱就俾錢
唔啱就唔搭
無人迫你碌卡
咁撚中意咪去搭的士俾人劏囉香港人
其實…8號波或以上uber係唔比接單
好聽d : 因為你地唔係uber既目標客戶

難聽d : 窮人請去排隊等巴士/小巴
唔會坐85的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞