琴晚Uber 算唔算趁火打劫

273 回覆
39 Like 286 Dislike
去facebook join d uber group問
聽講審批有時要好耐
比多 d elaboration 吧,講既野完全無內容
需求大過供求就係咁架啦
全港島塞車 個個塞死晒
比得起錢咪uber 唔想比咪巴士
資本主義社會
Uber因為唔合法個價格先可以浮動啫
如果有一日政府立法話Uber合法你覺得仲有冇呢枝歌仔唱
調番轉頭如果的士唔係體制內佢一樣可以好似Uber咁
所以佢地個本質係冇分別 只係係唔係個體制內
至於咩上車落車比錢果啲只係冇意義嘅分別
同埋Uber call 的士都加價啦
所以係道德上黎睇兩個的標準應該差唔多
一係一齊加一係一齊唔好加
同口罩一樣 需求大過供應咪加價,見到樓上仲話企業責任,想問聲有邊個行業係唔會趁火打劫
有一日... 依家係傾緊當下定將來?將來既話 ai 車添喇,仲講乜鬼 Uber 同的士
你會唔會話雞同PTGF有分別
簡單啲講 兩者咪一鳩樣
就算係當下兩者都冇分別啦 的士你一樣可以簡唔答啦
大把Call的士Apps都知價錢啦
雞同 PTGF,Uber 同 的士,係 2 回事,唔好比較,邏輯上係講唔通,你直接講返 Uber 同的士就點解一樣就得

巴士我都可以揀唔搭,飛機都可以添,甚至乎係單車,咁係咪全部都一樣呢?
咁撚有錢無司機無揸車,要準時收工迫地鐵返九龍新界
不嬲都係咁架啦
Uber都唔係第一年進軍香港
次次打風事故都有呢啲post
有人畀得起呢個錢咪佢走先囉,按原價收都唔會輪到你上車返屋企,琴日同打風唔同,搞到你走唔到個責任係喺黨鐵度,列車出事同埋事後補鑊能力唔夠,整多兩三倍穿梭巴士etc
邊個話合法咗個價就一定要固定

紅小貨Van咪一樣係自由定價
呢個係鬼自由市場咩
Uber調節咋
現實車費個price elasticity邊有咁大
宜家咪幾好

窮=巴士

有少少錢=的士

有錢唔想等咪Uber

完全無衝突
除非真係好趕翻屋企,否則果幾百蚊攞去食左佢,等人潮散左先搭巴士
現實車費?咩嚟?你既現實係唔係真係現實?邊個定?

簡單供需,的士狗有法例管打風都加$200啦

八號大嶼山收工$5-600你都要上啦咪唔好返屋企囉

講經
山係石頭海係水,Thanks for sharing
一句講曬,你窮撚,你唔搭大把人搭
得 不嬲見有加倍先開
得, 不過揸uber驚放蛇
uber taxi先敢揸
跟本 uber 狗同的士狗一樣賤
又唔係打風,阻一兩個鐘啫,周圍有得食野行商場使乜咁早返歸呢
你舉嘅例子係現實,無錯。

但你拎 apple to orange 比;事實上,打9號風嗰陣 uber 只有過千蚊同更少車,都係佐證 uber 收費 algorithm 係有個 price floor,而唔係你口中「自由市場」咁自由

所以你要科學地比較就要拎返尋晚啲 dc9 嘅收費比

仲有一個側面證據證明 uber 好多 price control,就係佢高薪厚聘無數美國 top tier 經濟 phd 去做,咁大班智囊點會係一句「自由市場」了事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞