[NS] Monster Hunter Rise (86) 居然仲有新post開

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

https://mhrise.wiki-db.com/sim/
MHR混裝器

3月26日(五)發售
Also available on PC(Steam 2022)

官方網站
https://www.monsterhunter.com/rise/hk/

Q&A
----------------------------------------------------------------------------------------

Q: 唔同版本有咩分別?可唔可以連機?
A: 日版 港版有中文 美版冇中文
Switch MHR冇分ser 全版本可以連機 (需要Nintendo Switch Online)

Q: 新手用咩武器好?
A: 14種武器各有長短 試下打村任熟習下

Q: 點拎特典?
A: 火芽左邊隻貓郵差>新增內容

Q : 點係地圖閃燈俾隊友睇
A : 係場地入邊禁住-號放大地圖,再禁-號

Q : 殺完大怪之後動畫點Skip ?
A : 兩下B制

Q : 隨從廣場點先開放?
A : 要行一次先會開到,係火芽面向個位直行到橋尾

Q : 神火卷點拎?
A : 村5星後玩村任 村長有機會派

Q : 海境S點出?
A : 玩交易船

Q : 貓其實有咩技最好
A : 兩個技必要
- 強化咆哮 +30%會心
- cooldown時間一分鐘, 成鋪大部份時間都會發動緊

- 強化太鼓 x1.05倍攻, x1.2倍防
- cooldown時間90秒

Tips:
1. 有咩睇咗獵人筆記/心得先

2. 連機嫌眼花可以熄特效

3. 隨從廣場有棵樹可以爬上去 每次完任都有嘢可以執
(**可以儲一陣先執 唔洗每次去攞)

4. 撳實L1左下角個小地圖可以睇到詳細地圖示記咗嘅嘢 搵礦有小小用

5. 礦有唔少都喺啲勁高嘅地方 要用翔蟲飛嚟飛去 可以配合L1地圖去搵

6. 船艇牡蠣 : 寒冷群島搵 / 狐火鬼燈 : 大社遺跡搵

7. 村任2★ 上 3★要去一去隨從廣場(村右邊過橋)同寵物店老闆吹水

8.村任打完5星 會有個特別許可任務
連續狩獵打完火龍雷狼同泥翁就可以直接打集會個hr4既首領青熊獸百龍夜行,打完直上hr4

9. 集會所任務出發前記得食團子(即係上幾代既貓飯)

10 : 入左場地之後,-號可以進入地圖,,再L及R睇到好多資訊

11: 下位唔駛諗砌裝,堆高個防就夠

12: ZL+ZR可以直接向瞄準既地方飛

---------------------------------------------------------------------

開潛艇(新農場)教學:
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=5786&snA=159411

---------------------------------------------------------------------
聽日係咪超特泡泡龍

超頻穩280fps
Switch版定PC?!
放置中
爆咗po都未開過game
PC
等G位中
有冇料爆下
金海龍回歸

久違嘅stickers
又幾得意
難得既3怪同場鬥技任仲要其中一隻金C
隻金獅子好廢
好心一次出三隻金獅子好過
普通 金獅子
變身金獅子
鬥氣金獅子
會係咁互相打停對方
開機見新任務個名金獅子狂歡夜仲以為勁野...
勁既金獅係G位,等下啦
勁既金獅係4G
RiseG嚟隻boss化就好
勁既金獅係MHF
超4金獅
星期五TGA有可能有PV1
Iceborne Teaser同PV1隔左半年
我唔抱期望,9成9又出多次條teaser,最多出多隻回歸怪比你睇
有回歸怪公佈都算係咁啦
乜仲有人玩架
你唔玩都會入嚟啦
仲有人玩有咩咁奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞