海外醫生名單明年3月公佈 將考慮中國醫學院

199 回覆
16 Like 288 Dislike
有得揀 先係老闆
d藥名……睇黎好快開錯藥
你唔移民,就預咗日日俾人撚
弱智...! 無料? 我舊同學係香港公院同私院搞左5年都Check唔到骨瘤 返到大陸汕頭市中心醫院1個月即安排做手術搞掂
你食左春藥?滾返去你個世界,你老母老婆死左都唔關個醫生事,佢地自己唔學好個普通話,用英文抵死
你反中國反到走火入魔
本身個考試合格率已經反映大陸醫生唔掂啦
考試分臨床+筆試,已經係最客觀嘅數據

大家放心,我地幫大家把關
其實唔係反,講事實,香港用藥英文字多,個醫生唔識英文一定比錯藥,會唔會係你太愛國,返去你個世界啦
一早講左
班矇撚戇鳩話唔信政虎會用大陸醫生
講出黎自己唔笑先好野
事實香港醫生就係廢囉 考試有幾客觀? 客觀就係幾年都搵唔我舊同學病因
所以我未講官方要有統一d藥嘅中文名,然後比醫療界慢慢適應,最理想係中英文藥名都識。
叫班冚家產冇保險又想政虎嘅撚人益屎封定利事啦
乜鳩都點滴
我都識做醫生
如果香港個執業試有中文版試卷,唔知合格率會點?
算啦 連登根本理性討論唔到
所以執業試正正係一個客觀標準
呢個post幾正,之前講緊引入海外醫生時,一大班人喺度話連登廢青盲反縱容香港醫療霸權、大把外國醫生想嚟香港係連登仔ff全部中國醫生乜乜乜

依家人哋開宗名義話考慮中國醫生,嗰班人一係盲撚晒唔敢入嚟,一係直接搲爛塊面扮都唔扮吹奏“內地專才”,甚至竟然可以扯埋逃犯條例嚟spin
可以參考定QS亞洲各大醫科排名

港大醫科跌5位 中大升3位
亞洲只有6間大學躋身首50位。新加坡國立大學醫科全球排24,比去年跌3位,但屬亞洲第一;南韓首爾大學(排28,跌5位)、日本東京大學(排29,跌1位)緊隨其後;國立臺灣大學亦躋身全球50強之內,升至第49位。

本港兩間大學醫科仍屬世界前列,其中香港大學全球第39位,但比去年跌5位,屬亞洲第4;中文大學則升3位成全球40,屬亞洲第5。

雖然QS分析,中國內地大學學科排名錄有紀錄以來最佳成績,內地大學的醫科排名亦因新冠病毒研究而有所提升,惟中國內地是次沒有院校醫科成功晉身全球50名內,內地排名最高的北京大學全球排56位。

內地31間大學醫科上榜 北大、復旦及上海交大列百大
然而,整體中國內地大學醫科成績仍有待進步。在全球有650間大學醫科上榜,中國內地只佔31間,當中僅有3間屬全球首100名之內。最高排名的是全球第56的北京大學(比去年跌6位),上海復旦大學及上海交通大學則分別排名第74及第80。

連同上述提及院校,中國內地合共只有7間大學醫科躋身全球首200名之內,有3間屬全球250至300排名;7間屬301至400排名,4間介乎401至500排名,餘下10間則屬500排名以外。
移左去做保安洗大餅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞