海外醫生名單明年3月公佈 將考慮中國醫學院

199 回覆
16 Like 288 Dislike
果件支持左翼講黎都哂9氣
Dse20分都無可以躝上去讀啲生蕃醫學院再黎香港醫你同dse狀元天之驕子
傻既都識揀啦
仲要係到執著中英文 語言無阻
依家係唔撚用英文開藥其他職位既人點樣跟呀
仲話可以慢慢實踐
咁咪再比埋哂啲中國藥劑師 中國護士 直接變大陸算撚數啦
仲有佢話到海外 唔通你叫個海外醫生睇中國醫生啲簡體字呀?淨係開會都雞同鴨講啦
公立醫院變曬大陸醫生
可能留係香港轉做私家 搵得仲多過而家
我唔煮飯
最後只會變成 香港讀醫嘅 一出嚟就俾啲私院擸晒
隨時人工仲三級跳
窮人就含撚 睇公院大陸醫生
最想見到支那公安$3000/月取代香港班狗
語言不通點問診 cls
我哋咪等睇特衰政府點收科囉! 話唔定又立法
『所有醫療報告必須用中文』『強制全部醫護講普通話』
遲啲冇得睇啦
外科可以由本地醫生問診, 海外醫生淨係做手術
全部唔睇
自己重新為病人做。
呢個係港共初心嚟 冇先出奇
玩完,唔怪得要有人死再搵文匯煲大佢啦,屌佢老母
實會立法保障支那醫生,例如唔准調查醫生背景.... 輸乜都得!
港人自求多福啦
已經block撚咗佢, 藍絲mindset, 講多無謂
Dse20分都無可以躝上去讀啲生蕃醫學院>>> 即係最終都係醫術問題,同語言無關

同埋最理想係中英並用,不如你叫香港D大學醫療相關課程加入中文教學。同埋點解要遷就D海外醫生一定要用英文?
dllm 無左執業試篩選,仲吹埋要接受非英語教授既學校點撚樣同專業兩個字扯得埋黎講,公帑養垃圾庸醫?淨係睇傷風感冒都話,專科真係死人喎
樂觀d 諗
班友無咩料唔會同你劏肚
最多都係打點滴唔死得人
用冲淡手段攪醫生
有預應d乜藥劑,物理治療收分創新低,讀唔掂去d垃圾I讀,返黎輕鬆抖6皮野人工唔好
英國consultant 先十零萬人工,講笑咩
擺明係佢既初心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞