海外醫生名單明年3月公佈 將考慮中國醫學院

199 回覆
16 Like 288 Dislike
《醫生註冊條例》特別註冊委員會昨日首次召開會議,委員會主席鄧惠瓊於會後表示,委員共識獲審批院校必須要與中大及港大醫學院於國際知名度或排名、教學課程相近,並指相關院校教學語言不一定要全英文,預計明年3至4月會有第一批院校名單出爐,料涉10至20間。

鄧惠瓊表示,會上委員同意部分準則,包括認可院校要與港大及中大醫學院水平及國際知名度一樣,課程大致相同,亦會參考不同國際排名。鄧惠瓊補充指,委員會會同時考慮內地醫學院,不一定要求全部課程以英文教學,會以質素為重,而因受疫情影響,暫時無計劃派員到海外實地考察。

鄧預計,下次開會日期是明年1月18日,屆時會審視學術及職業資歷評審局提供的資料,目標在3至4月制訂首批名單,預計將有10至20間院校,但因要審慎行事,難以確定7月能推出所有100間名單。
終於到medic 爆煲
俾著我係香港醫生 即刻移民
海外?分裂国家
返大陸買張醫科畢業就可以嚟香港做醫生
所謂『引入海外醫生』只係狗噏做門面
海外醫生點會嚟香港行醫 吖! 語言已經係大障礙啦!
最終目的其實係引入支那醫生
其實中國醫生黎得而台灣醫生唔可以用同樣方法黎香港做
咁樣係搞緊台獨
拆關啦

人工樓價所有制度跟中國吧啦

而家香港好似受緊凌遲處死咁 逐d逐d切
成班廢老最受惠
一帶一路D巫醫呢
菲律賓醫生可能好有興趣, 果邊做專科都唔知有冇一皮, 一黎香港就十皮, 語言問題唔理啦, 你地自己搞掂佢囉
有興趣又點,特衰政府唔會收,話就話引入海外醫生,收唔收就政府話事
講到尾都係為咗『引入支那醫生』而立法,香港病人自求多福吧!
牌頭就話海外,但大家都知所謂嘅海外係指咩
海咩外?大陸就大陸啦
台大醫學院排名其實好高

台灣醫療制度仲要好過香港好多,仲要台大係英文教學同世界接軌
現有醫療報告 病歷 全部英文 點搞
淘宝又贏
台灣自從有醫保 醫療人員待遇變差
政府將個波推比前線就算
只係前線硬食哂 去維持個制度
質素為重!?
造假方面?
仲可以任劏人
超執刀實體版
英文都唔識講咩質素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞