海外醫生名單明年3月公佈 將考慮中國醫學院

199 回覆
16 Like 288 Dislike
市民受惠
其實香港要有官方統一藥嘅中文譯名,同埋公營醫療機構都係用電腦開藥,中英對照,一目了然
係咪中華廚藝學院D frd
其實呢個年代留得係香港都預左「融入大灣區」,全面改造香港的啦

難聽d講,返返19年6月,大家寧願<<逃犯條例>>通過, 最多拉班政治犯(銅鑼灣書店) ﹑大陸商人(明天系老板四季酒店被虜返大陸), 唔會影響普通人

根本<<逃犯條例>>,都係普通市民傻下傻下出來反對,得益只係身有屎,被大陸target的貪官/商人/借香港攻擊大陸的政治份子。 銅鑼灣書店,幾百萬人都無幾個人去,有同無都唔影響香港人。
大陸醫生搵錢仲多
收紅包fatfat
做乜鳩要黎hk
on call 36小時?
你做埋佢啦
開診所
一張單先3-400
衰撚過渣的士
請翻譯/病人自己學外語
反正香港人就慣外國人講對方母語
大灣區
唔止啦,唔識英文,隨時一日成百單
有連登柒頭過唔會引入中國內地醫生架啵
yisheng, nihao!
hongbao zai zheli
唔知點同藥劑師溝通
搞得依啲,點會少得国家隊
唔係喎,我国唔係海外
大把人唔捨得 份人工 #fry#pi
遲下公立醫院見到非洲黑人醫生
病歷用殘體字 B超 鉬鈀 頭胞
但你又知唔知生活成本比香港低幾多?未check清楚唔好廢up當秘笈
跟支那?
唔係你講咁易或者咁快做到
好多藥嘅中文名係用音譯,仲要係啲罕用字
醫生用中文寫低,下一手嘅醫護睇完都唔知寫乜,又要 search, 又浪費時間

IPMOE 解決一半嘅問題
但到最後出藥,派藥嘅一樣係人 (藥劑師/護士),出啲唔慣唔熟嘅藥一樣易錯

除非 AI 到連護士藥劑師都係機械人,就有一日做到

到最後中文藥名嘅問題
好多病人問點解藥單唔印中文名
其實藥嘅中文名真係9成都鳩嚟
病人唔明咩係 Mesalazine, 你俾中文名佢 米沙拉嗪,一樣唔知係咩
不過我同意藥袋應該印更多病人資訊,例如隻藥嘅效用,原因,禁忌等等
重症私家醫到?
私家睇唔掂一樣踢你返公家醫院 以為自己有錢睇私家就以為唔會畀人踢返去公家咁
英國兩睇啦, 人地果邊生活質素好過香港, 唔會純粹睇分人工, 仲要諗埋另一半同仔女適唔適應香港, 但係對東南亞/中台/東歐就幾吸引
>>大家寧願<<逃犯條例>>通過
菲律賓英文唔差,考個試轉入英美澳加好過啦
根本最鍾意分裂國家就係呢批人
都係個句,考個試轉去美國澳洲做好過
又一隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞