「新變種病毒」現蹤香港 專家警:疫苗恐無效

233 回覆
182 Like 6 Dislike
關於呢點, 我唔同意, 但我唔可以話你唔啱.

喺香港, 自發戴口罩+洗手+社交距離, 其實真係做得好好, 所以連感冒都少左,
大家覺得戴口罩無咩問題, 所以打針既誘因都少左.
喺外國, 班友係傻既, 好多人唔戴口罩, 又唔保持距離, 所以佢地唔打針真係會死.

防疫, 係三方面.
1) 防止感染--戴口罩, 洗口, 社交距離
2) 感染後快速痊癒+唔洗入醫--疫苗.
3) 無打/唔打得疫苗--入院醫或食特效藥.

香港係第一部做得太好, 所以覺得第二部唔洗做, 直接頭去第三部.
但你好難確定, 會唔會有一日, 直接跳到第三部時, 到底會唔會醫療系統崩潰.

當然, 你可以話, "咁由得全香港人都打晒囉, 如果全香港得我一個未打,
我唔打都無所謂啦, 反正到時無人同我爭床位." 你咁諗, 我唔會話你錯.
因為我有唔少朋友真係咁諗, 其他人打晒, 其他人冒風險, 我就可以唔洗打.
但你唔好忘記, 香港打針既人入面, 有四成係科興.
呢啲人, 隨時係醫療崩潰時同你爭床位既人.
而打疫苗則仍是在使用過期的anti-virus..
謝謝
咁舊病毒, 你係咪唔防先?
就算有新疫苗, 唔保證對舊病毒有效.
有新病毒又可以抽獎
刻舟求劍
長文及1999,sorry

純討論,
照你咁講
似乎每個人日後幾乎都要就COVID打好多隻唔同種既疫苗先掂....
一日一針不是夢...
因為病毒變得快過疫苗

打疫苗,我覺得都至少要等科學家解拆到所有變種既共同秘密然後有終極疫苗針對晒同種冠狀病毒先應該推出巿場

我個人嚟講
如果係咁,不如等藥好過。

而家數字係
不論舊新病毒,
似乎對人類殺傷力不太大,至少無沙士咁勁

去年有個奀星入咗院但根本無處方就自己好返。

未打疫苗,可能有病徵,稍為有得防
打咗疫苗,係無病徵,但無病徵甚至驗唔到,唔代表唔係中咗
無聲無聲中咗係咪仲大鑊過有病徵地中?
我仲驚中間唔知有乜變種你仲防不勝防,
我唔識...歡迎負皮評論可插…

反而打疫苗突然死亡機會係咪仲要關注一下
我都唔計有啲官員居然講:個清潔姐姐可以自己選擇唔打疫苗做檢測格....我真係DKLM

總括而言,
我唔反對旁人打疫苗
亦唔會笑人打針撚等等。

但我認為要強逼人打疫苗呢個政策係好好好好有問題

冇嘢格,你係都要用行政手段逼人打
有啲師兄都有講,為應付既打邊隻同真係想有啲效果又打邊隻咁。
為應付而打同無打分別大唔大真係大家心裡有數,只係前者「安全啲」咁解卦。我又係唔識。

抒發一下上面有師兄提到少少…

香港民間(我特別強調民間)係防疫方面真係世一
去年未開波已自發口罩都係世一
去年一段時間香港都自發WFH減少外出等更係世一

我自己認為,最有效防疫法就係
- 口罩(呢個撚就一定要做,最少對住人就一定要戴)
- WFH或自由輪班減少不必要人流 (反而食飯可以加板、行商場帶住口罩唔明有乜問題)
- 等藥(好似感冒咁減低病徵用自己身体打佢…因為目前未咁勁既COVID似乎一般人既身体係可以打得贏)

一路599G一路每朝地鐵逼個鬼office人山人海咁真係唔知乜玩法。又要驚又要焗人返工你想點...(雖然數字上無人返工中)

同埋,
喂,咪撚玩啦
香港本土0確診咗幾耐呀?
而家仲監人打
講緊都差唔多七成打晒啦
一陣又話7成突然又話要99%

朝令夕改,邊比到人信心。你玩晒啦...
討論當然OK.

首先, 我會排除左香港既防疫政策. 佢根本係想控制香港, 唔係想防疫.

現時對人類殺傷力不大, 無沙士咁勁, 係事實. 但因為傳播率前所未有, 變種速度亦係前所未有,
之後會變種成點, 完全係不可預測. 到時會唔會令現時既疫苗+特效藥同時失效? 唔出奇.
當然, 未必會咁大獲, 但風險評估既野, 你要知道先.

有冇病徵, 其實唔關疫苗事. 打唔打, 一開始都無病徵. 打左疫苗, 身體會快速產生抗體,
可能你好快好返根本唔知自己病過(亦可能發病, 但唔會勁得去邊).
無打疫苗, 你未必會發病, 可能靠自己免疫系統可以好返, 但對未見過既病毒,
免疫系統正常都要七日後先發生作用, 呢七日可以傳好多人. 何況仲有肺花既問題.

用行政手段逼人打, 咁呢樣野我都有保留. 我自己從來都係鼓勵人打, 但唔會強逼人打.

如果你真係等特效藥, 其實係將個負擔放左喺醫院. 首先, 愈少人打疫苗,
意味醫院要存放更多既武肺藥. 咁要幾多先夠? 呢個病, 傳播率極高,
平時唔用啲藥就放喺度浪費藥房空間, 一用起上來隨時成千上萬咁用, 會唔會出現忽然短暫?
到時個物流又夠唔夠快運啲藥黎香港? 醫院應該要存放幾多特效藥先叫夠數?
你睇啲重症, 係忽然冧低, 到時重整病人未必等得切. 呢啲係好具體既問題.
所以愈多人打疫苗, 醫院就愈少需求/消耗呢個病既藥同用具(包括床位, 呼吸機, 特效藥等等)

最後想講, 萬靈藥只係中世界時代煉金術既妄想, 唔存在一種可以能醫百病既藥.
你話要解拆到所有變種然後用一種藥去解決, 基本上無咩可能, 因為佢會keep住變種.
而家要做既係, 首先就要停止新既變種出現, 即係所有既防疫issue都要做到足
1) 事前要戴口罩洗手,
2) 打疫苗去預防重症+減少傳播
3) 用特效藥去醫治無打疫苗既人.

某程度上, 香港人做(1)係做得最好既地方之一, 所以(2)你先覺得唔需要.
我是認為, 1-3全部都要做, 先可以有效防止. 但如果你真係唔打, 我亦覺得唔應該強逼.
畢竟係有風險(雖然唔高), 但亦只限於香港或類似香港自動自覺防疫的地方.
其他地方開始強逼人打針, 其實係啲鬼佬又唔戴口罩又唔社交距離, (1)做唔好,
唯有逼佢地做(2). 其實可以預期, 外國就算100%打針, 都係會爆下呢度爆下嗰度,
因為佢地(1)做唔掂. 但至少, 打左針係少左機會傳播.

仲有, 我贊成打針, 係打伏必泰, 唔係科興. 香港有四成人打左科興,
會唔會成為日後爆發既導火線? 我唔敢想像, 所以我一定叫人打左伏必泰先,
到時打左科興嗰班人奶野, 打左伏必泰嗰班都可以無事先. 我唔贊成打科興, 保護太低.
如果有人想打科興, 我寧願叫佢唔好打.
咁所以就唔裝喇, 係咪?
時唔用啲藥就放喺度浪費藥房空間, 一用起上來隨時成千上萬咁用, 會唔會出現忽然短
我打錯字

仲有樣野大家要諗清楚, 香港既醫護其實走左好多....人手不足就唔再講,
日後會唔會變煌語醫院, 我唔知道. 打左針, 唔變重症唔洗入醫院,
亦係對大家既一種保護.

3針wo
保護自己保護他人
唔驚,嚟緊有健康碼
3針唔掂咪打第4針囉
又永續武肺
邊個話你知打咗中招唔變種咁撚勁,咪就係你哋班苗撚以為萬能銅牆鐵壁,結果仲撚大鑊。

一隻緊急使用嘅疫苗,成效就係要極多數據同大眾試驗先得出最後結果,但係當時只有初步臨床實驗,乜鳩90幾保護率,就比你班苗撚吹到上天。

而家爆撚曬大鑊,就搬龍門話乜防重症,要口罩隔離配合,盡快全球人類打曬快過隻病毒變種。

一隻要全球人類一齊用極時間短時配合,先有可能成功嘅唔完美嘅疫苗。不如你話全球同時封城21日仲有效過你打疫苗啦。

唔係話反疫苗,只係話你班苗撚唔好瘋狂吹奏一隻咪短時間面世嘅半製成品,最終害撚死人。

今天咁壞嘅局面最大原因係你班苗撚做成,我份人好小氣,我記得年幾前講過話相同說話,話就算打咗疫苗都要更小心,未必百分百,但即時比你班苗撚屌到九彩,今天再爆我真的很興奮。

上健康馬
苗撚係都要打 好煩
我好尊重佢哋。佢哋居然係無償情況下冒住生命危險做白老鼠。
你冇啲理論駁苗撚唔得架比你參考下。

另外我都問苗撚點睇以下呢啲新聞?究竟醫療係要為社會大眾服務? 定係要大眾遷就返醫療系統?
唔好意思,幅圖上下調轉。
恐懼撚玩恐懼一世

應該係掉返轉講, 好多人仲諗住疫症會過去, 太樂觀就真.
我覺得我有生之年(我assume至少30年)都會好似而家咁, 搞唔掂個疫症.

當你有左預計, 就唔會恐懼. 恐懼, 源於未知.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞