「新變種病毒」現蹤香港 專家警:疫苗恐無效

233 回覆
182 Like 6 Dislike
你要防原生病毒,以免再多一隻比非洲變種更厲害既變種。

非洲變種如果防唔到就要再開發新疫苗。
乜都唔做只有更多變種同埋死更多人。
群體免疫論最大既問題係,佢無考慮變種之後再感染既問題。
疫苗+口罩+社交距離就係防止變種既最有效方法,
少一樣都唔得。

如果你咁反苗疫,唔該你自己去參加染病派對玩群體免疫算數。
無錯,叫你早死早著。
冇錯. 男人 最鐘同 女人啪針 架喇
無錯喇. 啪針 係 因為
1) 我要 睇 鏡
2) 我要 唱雞
3) 我要 去夜總會
4) 我要 參加宴會

最後 ...

中撚左武肺 DIE 撚埋
啪多幾針, 再變多幾次種
我部腦真係冇 裝防毒, 至於點解唔裝, 我都廢撚事同你呢 D 戇鳩人 解釋
智商太低. 講你都唔撚會明
BNT 冇事 ? 有冇睇返以色列資料 ?
最後版本

其實我地係全球化水鳩人啪針架咋
呢排d新聞都係打左針都中變種武肺
政府: 拿, 唔打針一早中左原版武肺啦
不過而家變左種冇計咋
唔好以為冇新聞中招係冇打針, 就以為冇打針安全
任up
疫苗打得少 最多係令更人感染 點會變種

病毒變種 就好似多用抗生素一樣 係疫苗迫到佢變種 唔變種 佢就絕種

https://www.npr.org/sections/health-shots/2021/02/10/965940914/covid-19-vaccines-could-add-fuel-to-evolution-of-more-coronavirus-mutations

But vaccines themselves can also drive viral mutations, depending on exactly how the shots are deployed and how effective they are.

其實唔知果個人係你 會變種係因為疫苗的人唔夠

唔夠果個問題係「群體免疫」 唔同野黎
第一, 你同文章既作者都搞錯左一件事: 特效藥用黎殺病毒/病菌,
而疫苗係用黎刺激免疫系統去對抗病毒, 但疫苗本身係唔會殺病毒.

你自己睇返, 一開始佢寫呢句
Mutations in the new coronavirus could reduce the effectiveness of vaccines against it. But vaccines themselves can also drive viral mutations, depending on exactly how the shots are deployed and how effective they are.
但後來又寫左呢句
What's going on here is somewhat similar to a larger, and more concerning problem in medicine: Many bacteria have gradually evolved the ability to survive even when walloped by a large dose of antibiotics. That problem has created new strains of deadly, drug-resistant germs.
佢將antibiotics抗生素同vaccines疫苗搞亂左, 而你又唔識. 所以你淨睇頭兩段就衝出黎講.

第二, 文章入面係好詳細咁講, 到底咩情況下病毒會變種.
When a virus such as the coronavirus infects someone, that person's immune system mounts a response. Viruses produce slight variations when they multiply, and if any of these variants can evade a person's immune response, those variants are more likely to survive and possibly to spread to other people.
每入侵一個人體, 病毒"繁殖"時就會產生異變(呢種異變每次都有, 但每次都極少)
但亦都講左以下呢句
If the virus can't spread, how it has evolved in an individual becomes irrelevant.
只要唔傳播, 佢喺個人身上既異變就無所謂, 因為你自己既抗體會殺晒佢地.

第三, 如果你斷章取義咁睇, 就會覺得佢地擔心疫苗會導致變種. 先睇呢句
"They might serve as a sort of a breeding ground for the virus to acquire new mutations," he says.
擔心會發生變種. 點解? 因為佢下文就討論, 到底應該打左兩針先, 定儘快俾人接種左一針先.
呢篇文章係今年二月既文章! 當期時佢地醫生探討儘快打晒兩針, 定係多啲人打左一針先!
因為當時疫苗唔夠!
如果只打一針唔能夠有效防疫, 可能係打第二針之前病毒就傳開, 愈多人感染就會導致變種!

去到最後亦講明, 打晒兩針, 可以減少變種.
Fauci also says that a fully vaccinated person is apparently better able to fend off virus variants, so it makes sense to get people the maximum protection as quickly as possible.

人地成篇文章既上文下理係講得好清楚 (雖然佢一開始搞亂左抗生素同疫苗既概念,
嗰句係文章作者自己寫, 而唔係引用醫生講. 我當係個作者唔識野.)
人地係完全贊成打疫苗, 係你自己無睇晒成篇文章, 就走出黎柒.

當然, 好多人都搞錯左個概念 其實打左疫苗係一樣會中招, 傳染後亦有機會產生變種.
你引用嗰篇文章都有講.
但你身體產生既抗體愈多愈快, 你就唔會重症而且好快好返, 你病既時間愈短,
傳播既機會就愈低, 變種既機會亦愈低. 正正就係上面曾經引用既嗰句
If the virus can't spread, how it has evolved in an individual becomes irrelevant.
(只要唔傳播, 佢喺個人身上既異變就無所謂, 因為你自己既抗體會殺晒佢地.)
傳播有幾快, 已經人所共知, 你打左, 雖然都會中, 但時間短左, 亦唔會加重醫療負擔, 減少傳播, 減少變種機會.
當然, 戴口罩同洗手, 呢啲野同疫苗無衝突, 要照做. 三樣要一齊做.

唔該, 睇文章睇晒先好出黎講野
病毒本身都會為生存而不斷變化
並唔係靠疫苗口罩社交距離黎防止佢變種
而家都已經變咗幾代
日日報嘅case咪一樣連打咗疫苗都中新果款
支針推行咗幾耐?而家仲黎講防變種?

點解反疫苗就一定要去參加染病派對?
你個抽氣扇廢等於我要自己攬住個屎坑黎索佢陣味?

佢出到款有效冇咁勁副作用嘅
唔使佢逼都會仆住去打啦
玩物競天擇算啦
唔好煩
口罩,洗手,疫苗,每一種都係防疫手段。
每傳染一個人,都會異變少少,當異變得多就會變成我地口中既變種。
如果佢傳播率無咁高,其實無必要急,因為變種機會會細好多。
你打左疫苗,感染後抗體生得快,唔變重症之餘仲會好快好返,
傳播既機率就會細左,變種機會就會細左

世上無一隻疫苗會絕對無副作用。
唔打,一係窮死,一係等佢變種後殺多啲人囉,無野既。
(我叫你去參加派對,係叫你早死早著姐,同派對無必然因果既)
flu 撚去南非未
無根據地認為(個人)
你唔打靠自身免疫力自然戰勝可能仲無變得咁快
excuse me
而家唔係防晒所有病毒
係防唔到最新果隻同之後變種果啲

簡言之
即是防病毒軟體更新速度不及病毒更新速度。。。。。。。。。。。
疫苗只係訓練你既免疫系統, 而唔會幫你殺病毒.
你打左疫苗後染疫, 結果都係靠你自身免疫力去戰勝病毒.

每感染一個人, 病毒就會有少少異變. 如果無再傳播, 抗體殺晒病毒, 就無所謂.
但如果不斷傳播, 每次少少每次少少, 就會成為變種病毒.

你打疫苗, 就會刺激你既抗體加速生產, 快速殺死病毒, 減少傳播機會, 就可以減少變種機會.
每次入病毒post 就好期待苗撚有咩新招為冒生命危險接種合理化
打針都係唔想死 但係要冒死黎打針 到目前為止都未遇過d 說服到我打針既意見
理性,謝謝
但目前是打了疫苗依舊殺不死
有數可見了
如果你講非洲變種, 只能夠借用另一位ching既講法:

電腦病毒更新快過防毒軟件
好似都係我講的
係喎
問題就係呢支疫苗嘅副作用太大
唔打,你未必會中
打咗,冇事由自可,有事就心肌炎爆血管姐,冇嘢嘅。

啱啦,夠鐘打針上電啦
打多幾針啦
喺咪又通唔到關喇
真係推咩衰咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞