同日本仔有工作上接觸慘撚過死

274 回覆
1514 Like 26 Dislike
咁鳩崇唔崇日事咩 本身架佬自己就係咁
sop
確認再確認
日本人返工心態:全部走人肉SOP, 但唔認為replaceable by machine
一樣experience
我個日本同事做野極快手…d 野永遠係deadline 前交到…佢地track 數係極detail…極有條理

但個日本同事係呢類MNC 做左好耐…所以佢係好明大家既需要
有得同松山研一做同事我諗我都會好快手
部分連登仔話唔會 自己窮矮毒柒臭 架妹都會永遠不離不棄
ka洗衣珠?
好過有份工都西口西面
港女又惡又西
又要條仔有錢
report 無人 expect 你即時比
某啲 report 根本每quarter先出一個
ad hoc report 甚至會唔 entertain 你
特別係大公司

但 data 係要 readily available
出一個quote要一個禮拜
escalate 10次由20個部門verfiy 呢啲叫red tape
可以automate嘅嘢 偏偏用肉眼match一次
你話係仔細
其實反而增加咗犯錯嘅機會
結果要加倍嘅人手去堵塞呢啲不必要嘅風險
換佢老母ceo 有冇計, 佢地唔見棺材唔流眼淚
講賴皮,港資肯撚定第一

支那佬有時太過份你屌多兩句,拎d email proof 出嚟佢都會縮話太忙sorry 記錯咗

港資直頭你拎埋proof 佢都可以屌鳩返問你點解當初知道唔妥點解唔出聲,expect 你做埋佢肚條蟲
咁講得只係證明咗你未同佢地做過野
已經換咗 換嚟換去都係日本狗
同日本妹呢
屌,係日本番過office 既工,明明坐對面,好簡單一句既野都要send email
又做過一年半左右アパレル、一得閒無客既時候就要你做晒啲無意義既野
咩係アパレル
多數戰爭或疫症後社會會進步,唔係冇原因
報告
連絡
相談
暴れる 發花癲
賣衫
算係女強人
如果啲男係後輩嘅話,當然前輩照顧埋啲後輩都唔出奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞