同日本仔有工作上接觸慘撚過死

274 回覆
1514 Like 26 Dislike
同過日本仔做野真係嚴謹到痴撚左線
唔係話唔好,但係連啲雞毛蒜皮既野,唔關工作既事都好care,check得勁撚仔細,小小野唔滿意要人大執,屌就大屌特屌,明嘲暗諷,咩花臣都有,但屌人完全冇point,啲建議零作用,最後都係靠自己

工作壓力已經夠大,精神壓力大過工作壓力十倍,日本多人過勞死唔係冇原因
其實有冇諗過係香港人節奏太快?

次次開會都唔知做乜,有主題無內容無結果
但你講屌個product會當神咁拜就未必個個日本人都buy
尤其係老一輩50幾60歲果啲
同日本大公司交手先會有D咁On9嘅體驗, 成日遊花園遊到去火星

反而同D日本中小企/大公司艇仔交手就正路好多, 少D廢話

點都好, 起碼日本公司唔會亂咁9up同老吹講大話嚟呃9你

你試吓同大陸公司交手, 永遠9up冇句真, 大話連篇, 吹水唔駛本, 信佢一成都玩到你謝
佢係可憐你自己講自己感覺良好
日本仔做野幾tail
乜都會包裝到靚一靚比你
唔計內容正唔正常
乜鳩唔重要嘅細節都要磨幾日
仲要俾男人上司approve
d 男上司又永遠覺得女人信唔過,將d 再細緻d (but insignificant 到仆街)嘅嘢係咁Q 佢地
好撚弱智
其實英國都係咁,好多都係行SOP
但無日本咁撚反感

英國條友起碼都話你知去到咩stage,大概係點,個estimate 係幾多
日本係直頭忍者咁撚樣,過幾日先答返你
咩叫菠菜
我月頭問你呢個月sales forecast 點
你答我一句同上個月爭3%左右, 同budget 爭5%左右,或者答有d 咩大risk/opportunity 都ok

d 日本傻閪永遠就覆都唔覆,到月底接近出Actual 先嚟俾粒實數我

如果我一早知要追數要搞新initiative 就死撚得啦
成班好似弱智咁英文又差
到而家都唔明點解有人會崇日
旅行飲飲食食玩就話姐
你又知我無直接開鳩佢地波?
未生日本版,不嬲架妹最好,架仔屌爆佢老母同我爭食
可唔可以叫佢係某個deadline前答 同講明要個大蓋嘅數就得
一開始我都好有禮物san 前san 後
仲特登google translate 做日文做對照
我直接對佢地CEO CFO 架
最撚憎d 死板唔識變通嘅垃圾
支持

如果佢介紹日本妹俾你,就放佢一馬啦
英國都係行SOP 又唔急
點解會爭咁遠?
隔成4粒鐘機程,飛去屌鳩佢再返黎隔離21日?1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞