同日本仔有工作上接觸慘撚過死

274 回覆
1514 Like 26 Dislike
唔明你講咩
其實班垃圾憑咩覺得世界要圍住佢轉

大陸d 傻閪都係咁,不過你大屌幾句佢地就會縮
日本班仆街就唔撚理
好似d 港女咁,慢慢講都有機會答你兩句
一屌鳩佢直接藍tick痴撚線
其實好撚戇鳩
佢地做嘅野完全係replaceable by tech
搵CEO 係因為班仆街十問九唔應
一路escalate 上去
CEO 再對上已經係我老闆
樓主同過法國人做嘢再講
日本好多主管級既工作係check下report啲格式齊唔齊
唔齊就要執一日 內容係咩可以完全唔睇
之前講明單貨好急要放工前俾啲料嚟,日本嗰邊都可以照收工唔理+跟住4日日本長假,開返工仲要下午先俾料
所以好多女結左婚就唔撈
有單project 同日本仔買野趕住起貨
結果delay 左幾個月都未起到
搵哂d 老闆嘈鳩佢
佢仲可以覆埋d we may be possible to do it 呢d 廢話
而家個progress 係點 有d 咩action plan 完全唔講
冇必要真係唔想同日本仔甲住做project
留名ntr
集體負責制呀嘛
係間公司太細間定點?
同韓仔做野都唔好得去邊
文化差異,有冇諗過佢如果就呓俾哂啲野你,第日佢是但一個老細問點解唔問過我就俾人呀,佢隨時俾人屌到反艇
睇落已經係跨國企業,規模細得去邊。
唔係點迷失30年?
係,仲撚神秘過大陸

大陸d 傻閪就算呃你,你都有email proof 揸手,有事可以搵佢算帳

日本d 仆街直接講都唔撚講
完全好似另一個時空咁無人知咩事
你又唔係佢老細,出左事孭鑊嘅係佢,做得好又唔會有獎...
你真係想人做野,就去搵佢上司la
我講報價做例子
香港人報價通常過幾個鐘就出到
台灣人要第二或者第三日
日本人係成個禮拜
日本仔好鐘意執你d格式
個價換算做日元明明個位數多數都已經係0
死都要你報到小數點後2個位
字型又一定要跟佢要求果個
成日Email黎「提醒」你個格式唔岩
痴撚線無聊到
日本人職場文化同香港人完全兩走極端嘛
因為英國既SOP有彈性空間 日本無
日唔日本都好,做左老seafood後就會做乜都咁,最緊要唔好錯係自己度,做慢啲miss左個chance都唔緊要,公司少賺十幾億又唔係自己少賺十幾億,咁上心咁聰明仲乜
唔好呀!唔好俾老闆知你可以好快做好!之後有排仆街呀
係你廢head唔住人啫,垃圾
有咩對住佢講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞