同日本仔有工作上接觸慘撚過死

274 回覆
1514 Like 26 Dislike
叻人做野唔只係仔細,仲要識分經重緩急

不過呢D藝術黎,通常把尺一鬆,全部野都變晒樣

人地做野有制度有規矩又比你屌
好似你咁事事旦旦咩
倭寇
做過兩間日資,以後唔再做
無乜用, 佢地駁唔到就會拉埋支那嚟講
幾年前係某間日資物流公司到做,

每次同個日本客開襯會,
個2位日本人Manager都係到問唔實際問題

到每個月5S檢查日,個日本AM客係到指手劃腳, 係到鳩up
所以好多日本女仔去左第二度都唔會再想返日本,喺日本做女人好冇尊嚴,如果啲人覺得喺香港做男人叫做慘既唔該你望下日本女人係點
試過去日本meeting,見到有個著行政套裝女人奉茶俾我地,之後坐定定開會果陣見佢行出黎用powerpoint,原來個女人係高層黎

d男既完全唔郁
大陸人開會好玩d

正正經經開會講完一大輪都無結果,個客死都唔肯簽,最後都係去唱仁K係成班女面前先攪掂,之後飲大左就兄弟前同志後
你個 data 要用咁耐先攞到
證明你個 data pipeline 好有問題
呢啲係能力低劣
而唔係仔細
係,睇公司
對過二間,一間傳統老派,一同佢地做野就係樓主講果隻
另一間係好撚大,全球都有Office,已經Global 化咗,連個CEO 都係鬼佬
做野立即爽手好多,亦見佢地D 員工開心好多
點解會覺得男尊女卑到極致係優點
男人要做大爺,最後經濟嘅重擔就完全落係男人身上,日本女人平均人工低過男人 做低層嘅理得你 孭上身又唔係佢
想唔做?冇得唔做 因為你係男人
所以日本男人咁辛苦做社畜做到死都要繼續做落去
要享受日本妹嘅溫柔 就有義務 唔係免費
Process wise 日資真係好字細好多以用家角度係麻煩
馬拉一DD, MNC 多數都唔差,算係SEA 最好
反而越南菲律賓真係大毒瘤
有d 坐到上CFO 位話唔識Accounting 野屌佢老母
要換血都唔係一朝一夕嘅事
就算新公司都要95%日本傻閪 + 5% 外國人
否則同其他公司對接唔到,因為全個社會都係行固執SOP
咩意思
一個半個總有
講緊係普遍 (i.e. 95%+)
仙貝
已經出現左連登萬用名句:講到xx就唔係咁
父權社會 從來都係雙向既

試下係日本無左份工 睇下條女會唔會同你離婚
睇唔明
有時啲data唔係本身有
要靠research/ campaign收集返黎
咁未要慢慢check

一陣收data條友搞錯左
你又based on佢出左份report俾人
咁就仆得街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞