現年98歲梅媽十分不滿電影無自己嘅角色。曾為爭梅艷芳億萬遺產多次上訴!

354 回覆
59 Like 682 Dislike
一代歌后梅艷芳逝世近18年,佢遺下唔少資產,有指梅姐遺產高達$1億元,喺佢離世後,梅媽覃美金同哥哥梅啟明就梅艷芳豐厚嘅遺產展開長達10幾年嘅官司,更因此破產,而梅媽亦多次公開表示生活費「唔夠使」。
.
梅艷芳出道20年嚟喺歌壇、影壇成就輝煌,佢離世遺下價值數千萬港元資產,有指至今已升值至過億!而梅姐喺離世前立下遺囑,成立信託基金管理其遺產。
.
梅姐將名下嘅位於倫敦同香港嘅兩處房產贈予好友劉培基,同時亦安排遺產可以令親人得到足夠嘅照顧:

1. 梅媽每月可領取$7萬港元生活費
2. 安排$170萬教育基金畀二哥同姐姐嘅4名兒女,供佢哋讀書
3. 到梅媽覃美金去世後,所有資產會扣除開支捐畀妙境佛學會。
.
有指梅姐決定梅媽每月只可獲$7萬港元生活費係擔心母親理財不善,若將遺產一次過畀晒梅媽,恐怕佢同哥哥梅啟明會喺短時間內就用晒。不過梅媽就明顯唔滿意女兒遺產嘅安排,喺梅姐離世後短短日子,梅媽即入稟要求法庭裁定遺囑無效。
.
隨後法庭駁回梅媽嘅「遺囑無效」主張,但梅媽未有放棄,繼續喺2010年同2011年上訴,但先後被駁回。據報道,梅媽喺庭上多次激動「爆粗」,又嬲到用保溫瓶蓋、除鞋掟人。
.
上訴被駁回後,梅媽又再就佢每月獲得嘅生活費再上法庭,要求攞多啲錢,2012年梅媽生活費上漲至$12萬,但佢仲係唔滿意。梅媽表示佢一個月要支付房租、水電費$4萬元,加上聘請傭人、司機、買補品等開支,連同養6隻狗、兒子梅啟明夫婦等家人嘅費用等,$12萬根本唔夠用。
.
梅媽同梅啟明多年嚟上訴失敗,令佢哋欠下律師費、訟費,最終梅媽同梅啟明分別喺2012年同2013年被法庭頒令破產。梅媽曾因欠付逾110萬訟費,再度鬧上法庭。連法官都直言:「你身體大不如前,自己保重身體,唔好再搞咁多訴訟!」
.
喺梅媽破產後法庭判畀佢每月逾$15萬,但其中約$10.4萬用於還錢,而梅媽房租卻高達$4.3萬,於是又申請房租費等但被拒。梅媽稱無3間房住唔到:一間房擺梅姐啲嘢、佢同家傭住一間房、仲有一間房畀侄仔。但因為6個月無交租而被趕走。
.
法庭之後再判梅媽每月生活費可提高至$20萬,但梅媽仍覺不足,自爆扣除開支只淨$9萬,根本唔夠使。
.
梅媽仲試過用各種理由攞錢,2009年梅媽就要求喺遺產提取$80萬元,以滿足佢「八十萬環遊世界」嘅想法,當時被法官拒絕佢嘅申請;2017年梅媽要求一次過攞晒梅艷芳的$7,100萬遺產但被拒;2018年梅媽申請$20萬補辦其91歲壽宴被拒;到2019年佢再申請拎$25萬舉辦95歲壽宴成功獲批。
.
梅艷芳因為家境清貧,年僅4歲就已經喺荔園、啟德遊樂場獻唱維生,佢去世後獲譽為「香港的女兒」。近日佢嘅傳記式電影《梅艷芳》上映令唔少網友再度憶起梅姐生前嘅藝術成就,而梅姐嘅大哥梅啟明都有入場欣賞電影,但佢就十分不滿電影無梅媽嘅角色。
唔滿意冇自己角色
咪攞錢然之後告電影公司
///3. 到梅媽覃美金去世後,所有資產會扣除開支捐畀妙境佛學會。

佛學會等緊
證明梅姐當年決定係正確當初遺囑寫每月拎七萬,宜家俾佢老母改到每月拎廿萬佢都覺得唔夠
拍套 爭產風雲 好過拍套 梅豔芳
梅媽咁樣 我當佢生女係投資成功
但佢個仔有無廢成咁
梅媽呢條賤種未死就係呢個世界根本冇報應嘅最大證明 條友賤到連對親生女都完全冇感情 只係當佢搖錢樹 連埋阿哥一齊玩佢
不過我覺得當初應該一早俾佢拎晒
等佢哋敗晒佢,然後自食其果最好
夠啦 有個咁既女已經
生多20個廢柴都冇問題

佛教係支那國教
快撚d死啦 廢老
仆街老母
該死就唔死 唔應該死就咁早死
仆街啦你死廢老
廢老幾時死咁撚長命
其實應該一蚊都唔好比

係華人舊時傳統觀念太重 唔敢違背呢樣野
佢老母當佢工具渣 捐咗佢好過
港女始祖梅老母
世界古今中外嘅宗教都係講死後報應,從來冇強調過現世報應,至於你信唔信就係另一回事
慘啦,咁多錢點洗好
知母莫若女
佢四十歲先生梅姐?
幫 痕大同CCTVB 出糧
點解佢兩條陷家產仲未死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞