移英港人妻子因不懂英語及無麻省打 要求回港否則離婚

255 回覆
75 Like 196 Dislike
假乜野?
最撚憎你呢啲人
人地客套話人假
下下「真」遲早累死自己累死人
唔識「假」既人我都當佢哋係廢人
仲有發哥李連杰
咁又咁講,單車就睇你咩區。
有d地區你要踩都要踩出馬路。但係人地d車真係會就你,亦有bus lane。前題當然係你要守規矩。

但係講真,踩出馬路個人我真係唔敢。

咁佢都都唔係全部野係正面。
尤其是街上面的安全性一定冇香港咁好。呢d自己要有警覺性。唔好真係以為好似香港咁,自己凌晨一兩點嚮條街度行奉旨(基本上)冇生命危險
不嬲都咁講,支那人又好,鬼佬又好黎香港唔學廣東話我覺得係唔respect
下,佢地假係事實喎
但我冇話佢地咁樣有問題,應該話,我反而係學識左有時“真實”唔係真係咁重要

果陣上堂,見到d lecturer真係乜撚都讚。一開始我真係覺得係有問題。
但後尾真係諗下,你呢下打沈左個學生,其實冇著數。反而你鼓勵下佢地,有學習動力,其實佢地後續學習更有效率。
事實上,我亦見到好多比人讚過的學生,係比香港的學生更有學習熱誠同埋更主動

但佢地“假”係一個事實。其實,亦係人所共知
直腸直肚就真係要德國。人地唔會就你,兜個灣講,講電話cs個日如果唔好老脾,你有d野聽唔明想叫我講得detail d,佢會同你講聽唔明德文就搵個識o既同佢傾,唔係就收線
其實作為駕駛者,我係好驚喺路面踩單車既人
尤其夜晚,有d單車後面又冇燈
仲要夠膽死由最左線打橫cut轉右
見過好幾次呢d野
人地話悶唔係話英國差
你真係痴線
真 Hongkonger hker
個女人係支蝗?
夜晚單車後面冇燈已經係唔掂。
嚮我眼中亦係唔守規矩的一種

嚴格上來講,就算嚮香港單車徑踩單車,夜晚踩最好都應該要有燈。

我自己鐘意踩單車,但我係非常支持單車出馬路係應該要考牌同埋比返insurance果d。
你有得路權就要有返相應義務
其實最抵玩一定係德國,fkk,自然風光,古堡小鎮同賭場。仲要物價比起香港同英國黎講叫唔算太高
去call g 都咪話唔爽
On 99 呢D 一開始就諗到架啦

係咪反智
唔識同唔學係兩件事
冇吸紫外線
所以你展示左俾大家睇你點都唔會明
Anyway多謝分享
麻「將」
我大陸親戚,唔識英文,早廿年去美國咪一樣成家住到而家
我老豆果個年代 6x歲
9兄弟姊妹都中五以上
小學程度都無果d 9成大陸人黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞