移英港人妻子因不懂英語及無麻省打 要求回港否則離婚

255 回覆
75 Like 196 Dislike
Make America Great Britain Again
我會考1分, 毅進第二屆畢業都無問題la, 一樣搵到野做, 一樣識到fd
以所見只係藍絲底或真係認識人數比較夠多果類人先可以減少比藍絲或黑底搞嘅機會
咁都入到境
真心respect
又唔好咁講
人到中年要重新學過一樣野要好有決心先做得到
特別語言呢啲要浸好耐先會叻既野
過去溝鬼妹仲正🤤
點解你咁樂觀一定食到
走難就申請難民庇護啦
唔見得個婦人返黎香港可以自己生存到
心水清
gloomy sunday
周街香港人,我又見唔到會冇麻雀腳同唔識英文會死
佢應該自問係咪人格有問題
讀書真係有啲唔同
你係幾乎日日都見到同學
會有相對多溝通同互動
同埋讀書係會有task去做
基本上唔會無聊到冇嘢做
而且基本上係做好讀書嘅本分就可以
亦較易識到朋友

而新移民本身唔識英文
係冇咩太多機會比佢地練習
可能只有搵到工先可以練到
但英文差又難搵工
長期搵唔到工又無嘢做又無朋友好容易抑鬱
捱嘅時間係會比讀書嘅多

我唔係話唔識英文係英國生存唔到,但首先要做嘅係做足心理準備同埋要有計劃。
唔難佢哋一早唔會F
騎虎難下先被迫學
迫住學又點會學得掂
假如有人學移民前一早都準備好哂
學定啲基礎打底

過咗去一段時間就溝通到
亦有好多人溝通唔到
純粹拎成功例子嚟講
大把人唐人街住足十幾年 英文都唔識多隻

結論:冇心學嘅人永遠走唔出個舒適圈
個問題唔係英文難唔難學
係學嗰個有冇心學
好多人純粹想離開香港
但去到外國發現原來某啲地方唔識英文原來都生存到
但冇咁精彩就自然學唔識
好勁
通常呢啲post 將頭果幾句掉轉意思睇就係佢既目的
其實如果係日常溝通用既話,都唔洗特登做練習。只要肯日日出去同人溝通就得,記得嗰陣去薄扶林村,村入面有啲阿伯中文字都唔識多隻,但英文就勁流利。佢地純粹係後生嗰陣幫牛奶公司打工,因為日日對住個鬼頭上司,所以近水樓臺先得月。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞